top of page

Stress door je werk: wat kan je doen?

Laten we eerlijk zijn, stress is verschrikkelijk. Je kunt je er angstig, moe en overweldigd door zijn. Stress op je werk beïnvloedt niet alleen je geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar heeft ook gevolgen voor je persoonlijke leven. De effecten van werkstress zijn voelbaar in elk aspect van je leven, van je relaties tot je vermogen om van je vrije tijd te genieten. Bovendien heeft chronische stress veel negatieve effecten, waaronder psychische klachten maar ook lichamelijke klachten.


Stress door je werk op een praktisch niveau

Het fijne van stressmanagement op een praktisch niveau, is dat sommige van deze tips heel gemakkelijk toe te passen zijn en snel effect hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders op stress reageert, dus je moet ontdekken wat voor jou het beste werkt. Met de hulp van een coach kun je specifieke stressoren herkennen en effectieve strategieën ontwikkelen om ermee om te gaan.


Simpele tips tegen stress

1. Neem regelmatig pauzes. Dit klinkt als een no-brainer, maar het is zo makkelijk om pauzes te vergeten. Of het nu gaat om een korte wandeling, stretchen of gewoon opstaan van je bureau, het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag, inclusief een goede lunchpauze, kan helpen om stressniveaus te verlagen. Deze pauzes kunnen je helpen op te laden en je opnieuw te concentreren op je taken, waardoor je op de lange termijn productiever bent en beter tegen een hoge werkdruk bent opgewassen. Ken je de pomodorotechniek? Da's een handige truc om regelmatig pauzes te nemen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pomodorotechniek).


2. Timemanagement: Grip hebben op wat je moet doen en wanneer is een van de sleutels tot minder stress. Gebruik dus een goed tijdmanagementsysteem. Er is geen beste manier om dit te doen, maar neem de tijd om uit te zoeken wat voor jou werkt. Persoonlijk gebruik ik graag een bullet journal (bulletjournal.com). Er zijn ook veel apps die werken, zoals todoist (todoist.com) of omnifocus (https://www.omnigroup.com/omnifocus/).


3. Coaching: Veel bedrijven bieden coaching aan voor werknemers die te maken hebben met stress. Wees niet bang om van deze mogelijkheid gebruik te maken als je die hebt.


4. Doe aan lichaamsbeweging: Lichamelijke activiteit, zoals gaan hardlopen, kan een effectieve manier zijn om stress te beheersen. Lichaamsbeweging maakt endorfine vrij, wat helpt om het stressniveau te verlagen en de stemming te verbeteren. Zoek een goede dagelijkse routine die voor jou werkt!


5. Werk aan gezonde relaties: Tijd doorbrengen met collega's die je steunen en begrijpen kan helpen om stressniveaus op het werk te verlagen. Zoeken naar mogelijkheden om zinvolle relaties op te bouwen op het werk is belangrijk om stress te verminderen. Ook conflicten op het werk kunnen een grote bron van stress zijn en het hebben van gezonde relaties kan conflicten helpen voorkomen.


Stress door je werk op een psychologisch niveau

Als het gaat om stressmanagement op het werk, is het makkelijk om alleen naar praktische tips te kijken, zoals pauzes nemen en taken delegeren. Maar de bron van stress is niet altijd iets zichtbaars of tastbaars - vaak zijn je emoties, je gedachten, je kijk op de wereld een belangrijke oorzaak. Daarom is het belangrijk om dieper te graven en de psychologische factoren te onderzoeken die bijdragen aan je stressniveaus.


Stress kan vele vormen aannemen, zoals je angstig of boos voelen. Het kan moeilijk zijn om deze emoties alleen aan te pakken, en dat is waar coaching van pas kan komen. Een coach kan je helpen de hoofdoorzaken van je stress te achterhalen en samen met jou technieken ontwikkelen om met stress op een dieper niveau te dealen. Door de psychologische factoren die bijdragen aan je stress aan te pakken, kun je stappen zetten in de richting van duurzamere oplossingen en een gezondere, evenwichtigere mindset.


Ben je angstig?

Voel je je angstig op het werk? Je bent niet de enige. Mensen praten niet echt over hoe angstig ze eigenlijk zijn, maar ik zie veel angst in mijn coachingpraktijk. Dus wat kun je doen?


1. Angst om je baan te verliezen

Als je bang bent om je baan te verliezen, kun je je angstig en overweldigd voelen. Om met deze stress om te gaan, kun je je richten op waar je controle over hebt. Werk hard, haal je doelen en communiceer met je baas over je werkprestaties. Het is ook belangrijk om een Plan B te hebben voor het geval je je baan verliest, zoals spaargeld of een back-up plan voor inkomen.


2. Angst voor een slechte beoordeling

Functioneringsgesprekken kunnen spannend zijn, vooral als je bang bent om negatieve feedback te krijgen. Om met deze stress om te gaan, kun je het beste de situatie onder controle houden. Vraag je baas het hele jaar door om feedback, niet alleen tijdens het beoordelingsproces. Dit zal je helpen om je sterke punten en verbeterpunten te begrijpen voor de eigenlijke beoordeling. Onthoud ook dat beoordelingen bedoeld zijn om je te helpen groeien en verbeteren, dus probeer kritiek niet persoonlijk op te vatten.


3. Angst om niet goed genoeg te zijn

Als je het gevoel hebt dat je niet goed genoeg bent in je werk, kan dat leiden tot flinke stress. Om daarmee om te gaan, moet je je richten op het ontwikkelen van je vaardigheden en het aangaan van nieuwe uitdagingen. Stel doelen voor jezelf en houd je vooruitgang bij. Onthoud dat iedereen fouten maakt en dat het goed is om hulp te vragen als je die nodig hebt. Probeer je ook te richten op de positieve feedback die je krijgt in plaats van stil te staan bij negatieve feedback.


Onthoud dat angst een normaal onderdeel van het leven is. Vechten tegen angst maakt het waarschijnlijk alleen maar erger. Met een coach kun je werken aan het accepteren van je angsten en in het daglicht zullen ze er waarschijnlijk niet zo erg uitzien als in het donker.


Ben je boos?

1. Conflicten met collega's

Conflicten met collega's zijn een veel voorkomende oorzaak van stress op het werk. Ze kunnen frustrerend en emotioneel vermoeiend zijn, vooral als ze zich lijken voor te slepen zonder oplossing - je zou verbaasd zijn hoeveel mensen vermijden om te proberen het conflict op te lossen. Communiceer op een rustige en respectvolle manier met je collega of teamlid. Probeer punten van overeenkomst te vinden en werk aan een oplossing die voor beide partijen gunstig is.


2. Een onredelijke baas

Omgaan met een onredelijke baas kan een bron van constante stress zijn. Er zijn veel soorten moeilijke bazen. Lees er meer over in mijn blog over dit onderwerp: https://en.parquicoaching.com/post/deal-with-a-bad-manager


3. Onredelijke verwachtingen

Als er van je verwacht wordt dat je een overweldigende hoeveelheid werk in korte tijd afmaakt, is het makkelijk om gestrest, angstig of zelfs boos te worden. Een manier om met deze stressfactor om te gaan is om een open gesprek te hebben met je supervisor of manager over je werklast en de beschikbare middelen. Als je kunt aantonen dat de verwachtingen onrealistisch zijn, dan moeten ze worden bijgesteld.


4. Respectloosheid

Je niet gerespecteerd voelen kan ongelooflijk frustrerend en demotiverend zijn, vooral als het van een collega of leidinggevende komt. Om met deze stressfactor om te gaan, is het belangrijk om grenzen te stellen en respect af te dwingen. Kom op een rustige, assertieve manier voor jezelf op en wees niet bang om HR of een leidinggevende in te schakelen als de situatie escaleert.


Ben je teleurgesteld?

Ben je teleurgesteld op je werk? Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren van tijd tot tijd teleurstelling of frustratie in hun werk. Hier zijn enkele redenen waarom dat kan gebeuren en wat je kunt doen om met je stress om te gaan.


1. Verwachtingen vs. realiteit: Een van de grootste bronnen van teleurstelling is wanneer onze verwachtingen niet overeenkomen met de realiteit. Misschien had je bepaalde verwachtingen over je baan die niet worden waargemaakt, waardoor je je ongelukkig kunt voelen. Maar voordat je het schip verlaat, kan het de moeite waard zijn om te proberen je verwachtingen bij te stellen. Ga zitten en stel vast wat realistische verwachtingen zijn voor je baan. Bespreek deze verwachtingen met je baas en kijk of er een manier is om elkaar tegemoet te komen.


2. Gebrek aan autonomie: Geen controle hebben over je werk kan ook bijdragen aan stress. Als je het gevoel hebt dat je voortdurend wordt gemicromanaged of niet de vrijheid hebt om beslissingen te nemen, kan dat ontmoedigend werken. Praat met je baas over manieren om je autonomie te vergroten. Dit kan inhouden dat je bepaalde taken delegeert of dat je meer inspraak krijgt in besluitvormingsprocessen.


3. Beperkte groeimogelijkheden: Dit is misschien wel de belangrijkste vraag die ik krijg in mijn coachingpraktijk: waarom maak ik geen carrière? Het gevoel dat je professionele groei stagneert, kan leiden tot gevoelens van enorme teleurstelling. Zoek samen met een coach uit wat de bron van je stagnatie zou kunnen zijn. Ben je niet zichtbaar genoeg op je werk? Geloof je diep van binnen niet dat je geschikt bent voor een rol met meer verantwoordelijkheid? Maak een professioneel ontwikkelingsplan met je baas om conferenties bij te wonen, trainingen te volgen, jongere collega's te begeleiden of nieuwe verantwoordelijkheden te introduceren.


5. Geen balans tussen werk en privé: Tot slot is voor velen van ons de grens tussen werk en privé vervaagd door de opkomst van technologie en werken we ongemerkt veel extra uren. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor persoonlijke activiteiten en je batterijen op te laden. Wen jezelf eraan om op gezette tijden je laptop te sluiten en de e-mail op je telefoon uit te schakelen. Het is niet alleen beter voor jezelf en voor je leven, uiteindelijk is het ook beter voor je werkgever.


Stress door je werk op een existentieel niveau

Op een existentieel niveau kijken we naar betekenis en naar waarden. Wat is een goed leven? Wat wil je bijdragen? Het is zo belangrijk om werk te vinden dat voldoening geeft en zinvol is. Als we een baan hebben die in lijn ligt met onze waarden en ons plezier geeft, voelt werk niet als werk. Het is iets dat we doen omdat we er echt van genieten.


Wat wil je nou echt?

Als je niet duidelijk weet wat echt belangrijk voor je is, raak je gemakkelijk verstrikt in de eisen en verwachtingen van anderen of in de eindeloze to-do-lijstjes van je werk en dagelijks leven. Dit kan leiden tot een gevoel van overweldiging en burn-out, omdat je je in meerdere richtingen getrokken voelt en worstelt om je doel en betekenis te vinden.

Om dat te voorkomen, kun je elke dag wat tijd nemen om na te denken over wat je echt wilt in het leven. Je kunt bijvoorbeeld aantekeningen maken, mediteren of gewoon een wandeling in de natuur maken en je gedachten de vrije loop laten. Of zoek een coach. Dit onderwerp is te belangrijk om het niet serieus te benaderen. Naarmate je meer duidelijkheid krijgt over je waarden en doelen, zul je beter in staat zijn om beslissingen te nemen en stappen te zetten die daarmee in overeenstemming zijn, en uiteindelijk stress te verminderen en je veel gelukkiger te voelen.


Wat zijn je waarden?

Iedereen heeft zijn eigen waarden die zijn beslissingen en handelingen in het leven bepalen. Voor sommigen zijn dat bijvoorbeeld eerlijkheid, vriendelijkheid, innovatie of de balans tussen werk en privé. Als je het gevoel hebt dat de waarden van je bedrijf niet overeenkomen met die van jezelf, kan dat veel innerlijke onrust en stress veroorzaken. Je kunt het gevoel hebben dat je voortdurend je eigen waarden compromitteert om erbij te horen of te slagen op het werk.


Een manier om dit aan te pakken is door de tijd te nemen om je eigen waarden te onderzoeken en te verduidelijken. Wat is echt belangrijk voor je in het leven? Wat zijn je niet-onderhandelbare waarden? Als je eenmaal een duidelijk beeld hebt van je waarden, kun je op zoek gaan naar manieren om ze in je werk te integreren. Dit kan betekenen dat je eerlijke gesprekken voert met je manager of collega's over wat echt belangrijk voor je is, of dat je op zoek gaat naar projecten en mogelijkheden die aansluiten bij je waarden. Je kunt ook besluiten dat het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe baan of een carrièrepad dat meer in lijn is met je persoonlijke waarden. Wat je ook besluit, onthoud dat je de macht hebt om keuzes te maken die in lijn zijn met je waarden en een meer bevredigend, minder stressvol leven creëren.


Conclusie

Een blog en een paar tips zijn misschien interessant, maar lossen je stress niet op. Een combinatie van uitzoeken wat er voor jou belangrijk is, psychologische problemen aanpakken en praktische stappen zetten, doet dat bijna altijd wel. Als coach heb ik veel mensen door dit proces geholpen. Coaching helpt echt.


Interessant? Boek dan nu een gratis kennismakingssessie.ession now.


Commentaires


bottom of page