top of page

Coaching of therapie: wat past bij mij?

Ik zie veel cliënten die het gevoel hebben dat ze vastzitten in hun werk. Maar heel vaak zijn ze niet alleen professioneel vastgelopen, maar ook in hun persoonlijke leven. Tot overmaat van ramp gaan deze twee vaak hand in hand. Er is een sterk verband tussen werkplezier en je privéleven - beide beïnvloeden elkaar.


Als je het gevoel hebt dat je bent vastgelopen en veel negatieve gevoelens hebt, kan professionele hulp enorm waardevol zijn. De vraag is waar je moet beginnen. Is dit een vraag voor een life coach of voor een psychotherapeut?Waarom zou ik hulp zoeken?

We hebben allemaal ups en downs in het leven, maar soms kunnen die downs heel overweldigend lijken en weten we niet hoe we verder moeten. Misschien voelen we ons ongelukkig of zitten we vast, of worstelen we met psychische problemen. Het kan een grote stap zijn om hulp te zoeken, maar het is zo belangrijk om dat toch te doen. Werken met een goede coach kan je helpen gelukkiger en effectiever te worden in je leven.


Er zijn veel misvattingen over wat coaching is en hoe het je kan helpen. Je denkt misschien dat coaching alleen voor professionele doelen is, of dat het alleen voor mensen is die hun leven op orde hebben. Maar coaching is voor iedereen die dingen wil veranderen in zijn persoonlijke of professionele leven. Een goede coach kan je helpen gedragspatronen te identificeren die je tegenhouden, oplossingen voor problemen te bedenken en een actieplan op te stellen om vooruit te komen.


Stel bijvoorbeeld dat je ongelukkig bent op je werk. Je weet niet wat je wilt en je zit vast. Je zou kunnen denken aan therapie, maar je denkt niet dat je psychische problemen daar ernstig genoeg voor zijn. Dat is waar coaching om de hoek komt kijken. Een life coach kan je helpen onderzoeken wat je wilt met je carrière en je leven, en een plan maken om daar te komen. Ze kunnen je helpen met je zelfvertrouwen en motivatie om de volgende stap te zetten. Door met een coach te werken, kun je je gelukkiger en meer voldaan gaan voelen op alle gebieden van je leven.


coaching of therapie: wat zijn de verschillen

Wat zijn nu precies de verschillen tussen psychotherapie en lifecoaching? Met zoveel beschikbare opties kan het lastig zijn om te weten welke aanpak het meest geschikt is voor jouw specifieke behoeften.


Het is belangrijk om te weten dat er veel soorten therapie en coaching zijn. Maar er zijn wel enkele belangrijke verschillen:

  • Coaching richt zich op het heden en de toekomst. Psychotherapie houdt daarntegen ook rekening met wat er in het verleden is gebeurd, vooral als er traumatische ervaringen zijn geweest.

  • Over het algemeen zijn coaches meer gericht op levensdoelen.

  • Psychotherapeuten zijn getraind zijn in het werken met geestelijke gezondheidsproblemen of psychische aandoeningen zoals depressie of psychose. Coaches zijn dat niet.

Een psychologische coach: een goede combinatie

Veel mensen denken dat ze moeten kiezen tussen een coaching of therapie, maar dat hoeft niet altijd. Een psychologische coach combineert de voordelen van beide benaderingen. Een psychologische coach kan je helpen om je persoonlijke en professionele doelen te bereiken, terwijl hij je ook helpt te werken aan de psychologische kant van de uitdagingen waar je mee te maken hebt.


Een psychologische coach begrijpt dat elke uitdaging een psychologische kant heeft die moet worden aangepakt om tot een oplossing te komen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om professioneel vooruit te komen, is het niet genoeg om je alleen te richten op de objectieve vaardigheden die je misschien mist. In plaats daarvan moet je misschien ook je angst of zelftwijfel aanpakken die je tegenhouden. Een psychologische coach kan je helpen deze onderliggende problemen te herkennen en ermee aan de slag te gaan om zo persoonlijke groei en blijvend succes te bereiken.


In het algemeen kan het werken met een psychologische coach je helpen om zelfbewuster te worden, nieuwe gewoontes te creëren en je meer voldaan te voelen.


Psychologische coaching voor werk en loopbaan

Ook als het gaat om werk en carrière is het belangrijk om niet alleen de objectieve vaardigheden en vereisten van je baan aan te pakken, maar ook de psychologische moeilijkheden die ermee gepaard gaan. Een loopbaancoach met een opleiding in psychologie is bijzonder waardevol in deze situaties omdat die gespecialiseerd om aan de psychologische factoren te werken die vaak aan de basis liggen van dit soort problemen. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om deadlines te halen of je professionele doelen te bereiken, kan dat komen door een gebrek aan motivatie, zelftwijfel of angst en andere emoties. Dit zijn psychologische uitdagingen waar een psychologische coach je bij kan helpen.


Een van de voordelen van het werken met een psychologische coach voor werk- en loopbaanproblemen is dat hij je kan helpen echt de kern van je problemen te achterhalen en op te lossen en zo ook op de langere termijn effectief en gelukkig te zijn in je werk.


Is psychologische coaching iets voor jou?

Als je op zoek bent naar een manier om vooruit te komen en positieve veranderingen in je professionele leven aan te brengen, dan is werken met een loopbaancoach met een psychologische achtergrond misschien iets voor jou.


Als gediplomeerd psycholoog werk ik met je op drie niveaus: het existentiële, het psychologische en het praktische. Het existentiële niveau richt zich op de grote lijnen van je leven. Vragen als: wat is je doel in het leven, voor welke waarden sta je en wat geeft je vreugde en voldoening? Het psychologische niveau onderzoekt je emoties, gedachten, angsten en aannames. Het stelt je in staat om beter te begrijpen hoe je denkt, je voelt en je gedraagt en om negatieve overtuigingspatronen te identificeren die je mogelijk tegenhouden. Het praktische niveau omvat het ontwikkelen van een actieplan, het stellen van doelen en het vinden van oplossingen voor de uitdagingen waar je voor staat.


Als deze drie niveaus op elkaar zijn afgestemd en je in dezelfde richting helpen bewegen, zullen dingen in je leven vooruitgaan op manieren die je niet voor mogelijk had gehouden.

Laat angst of onzekerheid je niet tegenhouden. Boek vandaag nog een gratis coachingsessie met mij en laten we onderzoeken hoe coaching je kan helpen je effectiever en gelukkiger te worden in je werk!Comments


bottom of page