top of page

Ongelukkig op je werk in het buitenland? Dit is hoe jobcoaching kan helpen.

Ben je een expat en voel je je ongelukkig op je werk? Uit onderzoek blijkt dat 60 tot 80 procent van de mensen zich ongelukkig voelen op hun werk. Maar als expat kun je voor extra uitdagingen komen te staan, van culturele verschillen tot taalbarrières. Gelukkig kan jobcoaching enorm helpen om dingen flink te veranderen, hetzij in je huidige baan, hetzij bij het vinden van een compleet nieuwe richting.Een andere culturele omgeving

Culturele verschillen kunnen groter zijn dan je denkt en zorgen voor veel misverstanden, spanningen en gevoelens van onzekerheid. Zelfs als je deze verschillen begrijpt, is het nog steeds erg moeilijk om je eraan aan te passen. Kun je net zo direct zijn als Nederlanders? Hoe ga je om met de Nederlandse gewoonte om minder hiërarchisch te zijn en in plaats daarvan steeds te overleggen?


de taalbarrière

Nederlands zal nooit je moedertaal worden. Ook al spreken de Nederlanders goed Engels, dan nog zal de vreemde taal de communicatie moeilijker maken. Dat is een flinke uitdaging, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.


een klein netwerk

Als expat heb je meestal een klein ondersteunend netwerk. Natuurlijk heb je je vrienden en familie in je eigen land, maar ondanks Whatsapp en FaceTime zijn ze ver weg. In Nederland is het moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Het expatleven kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt en het is niet zo makkelijk om je werkproblemen met iemand te bespreken.


een ander systeem

Het werkt in Nederland anders dan je gewend bent. De regels en wetten zijn anders. Dat maakt het moeilijker om dingen te regelen, van financiën tot gezondheidszorg. Ook op je werk ben je daardoor in het nadeel.


Hoe career coaching kan helpen

Voor problemen op het werk - moeilijke managers, onvoldoende uitdaging, gebrek aan carrièremogelijkheden - en problemen die specifiek zijn voor het expatleven - Nederlandse cultuur, beperkt aantal banen in het Engels dus minder kansen op werk - zijn er geen standaardoplossingen. Er is geen recept dat je kunt volgen.


We moeten dieper graven in wat er voor jou en in jouw situatie aan de hand is. Daarom werkt individuele coaching zo goed: in plaats van in cirkels te denken - zoals de meesten van ons doen - zal een goede life coach je vragen stellen waardoor je in nieuwe richtingen gaat denken. De kans is groot dat je tijdens het coachingstraject een groot nieuw inzicht krijgt en heel anders naar de situatie gaat kijken. En misschien stel je daardoor wel nieuwe carrièredoelen of ga je op zoek naar je droombaan. Of je realiseert je hoe gelukkig je eigenlijk bent in je huidige baan.


Goede expat career coaching

Veel mensen kunnen zich life coach noemen en veel mensen doen dat ook. Beginnen met life coaching is een belangrijke stap in je leven, dus zoek iemand met goede referenties, zoals een achtergrond in psychologie, een goede coachopleiding, accreditatie door de International Coaching Federation, en goede recensies.


Klinkt dit interessant? Neem een kijkje op mijn homepage, of boek een gratis sessie.Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page