top of page

Wat kun je doen als een collega met zijn ellebogen werkt?

Een collega die bij het koffiezetapparaat al lobbyend de baas naar haar hand zet. Die in vergaderingen zichzelf naar voren schuift en zit te scoren. Die de interessante klussen voor je neus wegkaapt.


Als een collega met zijn ellebogen werkt, is dat een van allerlastigste dingen om op je werk mee om te gaan, want het is heel naar om weggeschoven te worden, en het is nog niet zo eenvoudig om er wat aan te doen. Soms is het één persoon die het werk lastig voor je maakt, wat erg genoeg is, maar op sommige plekken is het onderdeel geworden van de bedrijfscultuur, want als een paar mensen dit doen, kunnen de anderen niet meer achterblijven.


De vraag is natuurlijk hoe je goed op zo’n collega kunt reageren. Hier een aantal handige handvatten.



1. Chillax

Het kan heel goed zijn dat je baas en je collega’s haarfijn in de gaten hebben wat er aan de hand is. Er is veel onderzoek gedaan naar ongewenst gedrag op het werk en weet je wat? Mensen die niet aardig gevonden worden hebben minder kansen. Mensen gunnen zulke collega’s minder en hun gedrag keert zich dus tegen hen. Laat je dus niet gek maken, doe je werk goed, ga een stuk rennen, neem een yogales en denk aan iets anders. Makkelijk gezegd, ik weet het.


2. Praat met je baas

Ja, ik weet het. Dit staat in bijna al mijn blogs. Maar dat is niet toevallig. De baas is tenslotte verantwoordelijk voor het functioneren van het team. Dus als mensen last hebben van een collega is het zijn taak om daar wat aan te doen. Helaas doen lang niet alle bazen dat goed. Ze weten niet goed hoe ze dat aan moeten pakken, ze hebben te veel andere problemen op hun bord, of ze vinden dat mensen het zelf maar moeten oplossen. Maak dus een inschatting of praten met je baas in jouw geval zin heeft.


3. Praat met je collega

Misschien heeft de collega die met zijn ellebogen werkt helemaal niet in de gaten hoe vervelend zijn gedrag is. Schat in of het iemand is met wie je goed kunt praten, want anders kun je het beter laten. Verzamel alle moed die je in jezelf kunt vinden, want dat is vaak wel nodig. Je kunt zo’n gesprek het beste in drie stappen voeren:


• Toon empathie. Verplaats je heel goed in de diepere beweegredenen. Misschien reageert je collega wel zo agressief omdat hij zicht heel onzeker voelt. ’Ik begrijp dat je je heel verantwoordelijk voelt voor wat er op de afdeling gebeurt.’


• Laat zien waar jij last van hebt. Leg de nadruk op waarom het voor jou moeilijk is, niet op wat je collega in jouw ogen fout doet. Wees specifiek. ’Ik vind het lastig dat je soms erg eager bent om werk te gaan doen. Ik vind die klussen ook vaak interessant. Bijvoorbeeld toen …’


• Biedt een opening om dingen op te lossen. ‘Hoe zullen we daar eens mee omgaan?’

Het zou zomaar kunnen dat je collega zich niet helemaal realiseert wat ze aan het doen is en hiervan schrikt. Er zouden zomaar eens dingen kunnen veranderen.


4. Bijt van je af

En soms is de vriendelijk-constructieve aanpak niet de beste, en zit er maar een ding op. Sta op! Bijt van je af! Speel het spel! Wie denkt die collega dat hij is om jou op een zijspoor te kunnen zetten? Van nu af aan gaan de dingen zoals jij dat wilt. Dit kan je helpen:


• Bedenk waarom je collega je soms te slim af is. Hoe gaat hij te werk? Hoe kun je daar het handigst op reageren?


• Bedenk heel goed wat jij wilt in je werk. In het algemeen, en meer specifiek. En zorg dat je dat krijgt. Of dat nou de credits zijn voor een succes of een interessante klus. Bereid vergaderingen en gesprekken goed voor en laat je niet de kaas van je brood eten.


• Ga lobbyen voor jezelf - bij je baas en bij collega's. Zet jezelf op de kaart!


5. Als ellebogen in de bedrijfscultuur zitten

Als iedereen met zijn ellebogen werkt, kun je daar in je eentje weinig aan veranderen. Als de cultuur op kantoor of op je afdeling is het tijd voor een nieuwe baan. Echt, er zijn meer mogelijkheden dan je misschien denkt.


Meer nodig?

Een collega die met zijn ellebogen werkt kan een stempel op je leven drukken. Wedden dat je er thuis ook veel aan denkt? Coaching kan je helpen om beter met die situatie om te gaan, om er minder last van te hebben - zodat je weer met plezier naar je werk gaat. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen met lastige collega’s en met andere werkproblemen. Neem eens een kijkje op mijn homepage of maak een afspraak voor een gratis sessie.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page