top of page

Hoe vind je een goede coach?

Lifecoaching is booming: iedereen kan zich personal coach of lifecoach noemen, en er komen elke dag nieuwe coaches bij. Het is heel wat om met een vreemde over je leven te praten, dus het is heel belangrijk om een goede levenscoach te vinden.


In wezen is het vinden van een goede coach niet zo anders dan het vinden van een goede loodgieter of een goede vioolleraar. Je vraagt rond, je bekijkt hun website. Spreekt de toon je aan? Hebben ze een goede opleiding? Zijn ze geaccrediteerd door een beroepsorganisatie? Zijn ze gespecialiseerd in het gebied dat je zoekt?


Waar moet je op letten?

Om te bepalen of iemand een goede coach is, of een geschikte coach voor jou, kijk je op hun website. Veel coaches bieden een gratis kennismakingssessie aan. Praat met ze! Maar waar ben je naar op zoek? Wat zijn de juiste vragen om te stellen?Coachingsrelatie

Je veilig voelen is de basis voor succesvolle coaching. De coachingsrelatie is essentieel om te kunnen praten over wat er bij jou speelt, en dat kan alleen als je je gehoord en begrepen voelt. Vertrouw op je intuïtie: kun je met deze persoon een sterke coachingsrelatie op te bouwen?


Kwalificaties

Iedereen kan zich life coach noemen en veel mensen doen dat ook, dus je bent op zoek naar een professionele coach met goede referenties. Hebben ze een gedegen opleiding gevolgd? Zijn ze geaccrediteerd door een beroepsorganisatie zoals de International Coaching Federation, en moeten ze zich dus aan de ethische code houden? Hebben ze supervisie? Hoeveel ervaring hebben ze? Wat doen ze aan professionele ontwikkeling? Kun je reviews vinden?


Aanpak

Er zijn veel verschillende coachingsstijlen. Sommige coaches richten zich vooral op het stellen van doelen en actieplannen om die doelen te bereiken, terwijl anderen een stijl hebben die veel meer psychologisch is of zelfs dicht bij psychotherapie ligt. Overweeg wat voor jou het beste is. Heb je alleen een duidelijk actieplan nodig, of is er meer nodig?


Soorten coaching

Er zijn verschillende soorten coaches: lifecoaches, personal coaches, professional coaches, loopbaancoaches, job- en businesscoaches. De termen lifecoach en personal coach zijn grotendeels uitwisselbaar. Professionele coaches of jobcoaches richten zich op je werkzame leven en zijn in grote lijnen hetzelfde. Ook een loopbaancoach gaat over je professionele leven, maar zal zich in sommige gevallen meer richten op loopbaanveranderingen. Een executive coach werkt met leiders. Ga dus op zoek naar de soort coach die bij jou past.


Gebruikte technieken

Goede coaches gebruiken verschillende technieken in hun coachingsessies. Doelen stellen, actief luisteren en krachtige vragen stellen zitten in de gereedschapskist van elke effectieve life coach, maar misschien ben je op zoek naar iets specifiekers. Wil je geconfronteerd worden met je eigen gedrag? Hou je van specifieke psychologische technieken zoals CBT of ACT? Lees erover op internet en vraag je potentiële coach ernaar.

 

een goede coach

Ik help als coach mensen die ongelukkig zijn op hun werk. Ik ben psycholoog, geaccrediteerd door de ICF en ik heb lesgegeven bij Animas Centre for Coaching. Kijk eens of mijn website je bevalt of plan een gratis kennismaking.
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page