top of page

Wat kun je doen als je niet gelukkig bent op je werk?

Word je steeds ongelukkiger van je baan? Heb je het gevoel vast te zitten in een functie zonder doorgroeimogelijkheden of krijg je onvoldoende erkenning voor je werk? Je bent niet alleen. Ik zie voortdurend cliënten die ongelukkig zijn in hun werk. Het is een taboe. Vaak weten hun collega's en hun managers het helemaal niet. Maar als je je voortdurend ongemotiveerd en depressief voelt op je werk, kan dat een ernstig effect hebben op je algehele welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk - dus als je niet gelukkig bent in je huidige baan, moet er iets veranderen.


Als je merkt dat je gefrustreerd en ongeïnspireerd bent op je werk, moet je actie ondernemen voordat het uit de hand loopt. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om meer voldoening uit je carrière te halen zonder meteen je baan op te hoeven zeggen. In dit artikel verken ik een paar nuttige tactieken die tastbare resultaten kunnen opleveren als je je geluk op je werk terug probeert te vinden.



1. Proberen te begrijpen waarom je niet gelukkig bent op je werk

Als je je ongelukkig voelt op je werk, is het belangrijk een stap terug te doen en de oorzaak te begrijpen van dat ongelukkige gevoel. Als je bijvoorbeeld promotie wilt maken en het gebeurt niet, moet je begrijpen waarom. Ben je niet zichtbaar genoeg? Kom je onzeker of ongeïnteresseerd over? Heb je problemen in je privéleven?


Mensen slaan deze stap vaak over en gaan meteen op zoek naar oplossingen. De werkelijkheid is dat de oorzaak vaak dieper en meer verborgen ligt dan je denkt, dus deze eerste stap is echt belangrijk.


2. Praat met iemand die je vertrouwt

Als je je ongelukkig voelt op je werk, zul je er ongetwijfeld veel over nadenken. Waarschijnlijk meer dan goed voor je is. Je kunt lange nachten wakker liggen en piekeren. Maar het ding met denken is dat het meestal in cirkels gaat. Dat is erg onprettig, slecht voor je geestelijke gezondheid, en bovendien helpt het je niet om een oplossing te vinden voor je situatie.


Praten helpt je om een ander perspectief te krijgen, om in nieuwe richtingen te denken. Je zou kunnen praten met een vriend, familielid of collega die je steunt en begrip heeft voor je huidige situatie. Praten met een loopbaancoach is nog beter. Natuurlijk zeg ik dat, als coach, maar om goede redenen. Coaches weten de juiste vragen te stellen, die je nog meer tot nadenken aanzetten, gebruiken technieken uit de psychologie en nog veel meer, allemaal op maat gemaakt om je te helpen uitzoeken wat voor jou werkt in jouw situatie.


3. Neem je werkgeluk in eigen hand

Heel vaak is uitzoeken waarom je ongelukkig bent al genoeg voor een grote verandering. Misschien besef je dat je diep van binnen die grote carrière helemaal niet wilt. Misschien heb je in je opvoeding geleerd dat je altijd vooruit moet, maar heb je door de goede balans tussen werk en privé in je huidige werkplek veel meer ruimte om in je vrije tijd dingen te doen die je wilt. Als je je zoiets realiseert, kan dat je kijk op de situatie volledig veranderen.


Maar het kan ook nodig zijn om actie te ondernemen. Misschien moet je eens praten met je manager en bespreken dat de manier waarop jullie samenwerken je niet bevalt. Of misschien is het kwartje gevallen dat het tijd is om te gaan nadenken over een nieuwe baan binnen je huidige bedrijf of misschien zelfs in een compleet nieuw beroep. Maar wat? En hoe?


Ook hier kan het advies van een loopbaancoach alles uitmaken. Een goede loopbaancoach heeft een hele gereedschapskist met instrumenten die je kunnen helpen om je doelen te bereiken of een volgende stap te zetten in je carrière.


4. Maak een actieplan

Nadat je een duidelijker beeld hebt gekregen van waar je heen wilt, is het tijd om je stappen concreet te maken. Welke stappen moet je zetten om te komen waar je wilt? Wat doe je om minder gestrest te zijn? Wat ga je doen om meer taken te krijgen die je leuk vindt en minder taken die je niet leuk vindt? Hoe kom je erachter welke opleiding nuttig zou zijn? Hoe ga je het zoeken naar een baan aanpakken? Wat ga je doen om zichtbaarder te worden?


5. Schitter

Deze aanpak werkt. Bijna al mijn cliënten krijgen fundamentele nieuwe inzichten over hun leven en beginnen dan stappen te zetten. Ze maken opeens een heel andere indruk tijdens de sessies. Ik hoor niet langer de wanhopige toon in hun stem, maar ik zie enthousiasme over hun toekomst. De opluchting! Dat is zo bevredigend voor mij als coach, maar nog veel belangrijker, het is van levensbelang voor mijn cliënten.




Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page