Als je je zorgen maakt over je baan - hoe cognitieve psychologie kan helpen

Het zijn onvoorstelbare tijden. We wisten wel dat er ooit een pandemie zou komen, maar niemand kon het echt geloven. Ik in elk geval niet. En nu zitten we thuis.

Thuis werken - als dat kan in jouw beroep - heeft nog wel zo z’n voordelen. Je kunt het in de tuin doen, bijvoorbeeld, en in pyjama. Maar we voelen op onze klompen aan dat, ook als de corona minder wordt, er grote economische gevolgen zullen zijn, en daar zitten geen voordelen aan. Of toch?


Ik maak me daar zelf wel zorgen over. Zal ik over een jaar mijn baan nog hebben? Zal ik nog cliënten hebben? Hoe ziet de wereld er dan uit? Vooral ’s nachts kan ik erover piekeren. En ik ben zeker niet de enige die daar over piekert.


We weten niet hoe de toekomst eruit ziet, maar piekeren heeft in elk geval weinig zin. Cognitieve gedragstherapie, of cognitieve gedragscoaching heel goed helpen tegen dat piekeren. Een van de technieken die je kunt gebruiken is een stappenplan van A tot en met E om te begrijpen dat veel van die gedachten maar onzin zijn. En als je de relativiteit gaat inzien van die negatieve gedachten, kun je ze misschien vervangen door positieve. En als je dat goed doet, zul je zien dat je je ook een stuk beter voelt.


Dit zijn de stappen:


A. Activating situation

Begin eens met na te denken wanneer je die gedachten vooral hebt. Misschien als je het nieuws hebt gecheckt op je telefoon? Misschien als je ’s morgens wakker wordt?

B. Belief

Dan ga je een beetje graven. Je moet daar echt even de tijd voor nemen en niet te gauw ophouden. Wat voor belief zit er achter die gedachten? Welke diepere waarheid maakt dat je steeds diezelfde gedachte hebt? Als je piekert of je over je een jaar misschien werkloos bent, is dat misschien wel omdat je niet gelooft dat je niet goed bent in je baan en je dus als een van de eersten ontslagen zal worden.


C. Consequences

In deze stap ga je eens kijken wat de gevolgen zijn van het hebben van die diepere waarheid. Misschien helpt die waarheid wel om je veilig te voelen. Als je denkt dat je niet goed bent in je baan, hoef je niet steeds voor de tien te gaan. Je kunt het per slot toch niet zo goed.


D. Dispute

Vervolgens ga je je waarheid ter discussie stellen. Is het wel waar dat je niet goed bent in solliciteren? Je gaat allerlei bewijzen zoeken dat die negatieve gedachte niet waar is. Je hebt toch nog niet zo lang geleden een compliment gehad van je baas, van je collega? Je was vorige week zelf nog heel tevreden over iets dat je gedaan had.


E. Exchange

Als je begint in te zien dat jouw waarheid misschien niet de werkelijkheid is, wordt het makkelijker om een andere waarheid in je hoofd te planten. In dit geval zou je kunnen gaan denken dat je misschien niet goed bent in alle aspecten van je baan, maar dat dat ook helemaal niet hoeft. Over het algemeen doe je het prima.


F. Future planning

Dan ga je je nieuwe gedachte testen. Je zou eens aan een collega kunnen vragen of hij vindt dat je goed werk levert.


Ik gebruik hier natuurlijk een vereenvoudigd voorbeeld. Je gedachten hebben veel facetten. Maar als je die netjes ontrafelt, helpt dat om je een stuk beter te voelen . Maar… negatieve gedachten zijn hardnekkig. Ze hebben al lang de tijd gehad om paadjes te maken in je brein en die verleg je niet zomaar. En om de A tot en met F echt goed te doorlopen moet je grondig te werk gaan. Je moet graven en nog dieper graven om de waarheid onder je gedachten echt te leren herkennen. Een coach kan daar heel goed bij helpen. Ik help mensen die piekeren over werk, en bij allerlei andere werkproblemen. In een coachingstraject nemen we goed te tijd om te zoeken naar de diepere laag onder je problemen. We verkennen je dromen en je angsten en dat geeft inzichten en kansen die je niet voor mogelijk had gehouden. Ik werk via Zoom, dus gegarandeerd coronavrij. Neem eens een kijkje op fromsurvivingtothriving.nl of neem contact op via info@parquicoaching.com.

Recente blogposts

Alles weergeven