Als je wegloopt voor moeilijke beslissingen

Ik ben al een keer of vijf van mijn computer weggelopen omdat ik het moeilijk vind om deze blog te schrijven. Helpt het? Niet echt. Is het prettig? Nee. Toch doe ik het. Iedereen herkent het - weglopen voor moeilijke dingen, voor keuzes. Blokkeren op het cruciale moment.


Voor kleine dingen is het niet zo erg. Dit stukje is er toch gekomen en ik heb er weer stappen bij in mijn bewegingsapp. Misschien is het wel de enige manier waarop ik kan schrijven, al wandelend en weglopend. Maar ik zie regelmatig cliënten die blokkeren bij grotere beslissingen in hun leven en daar veel last van hebben, want als dat vaak gebeurt, krijg je weinig voor elkaar, met alle leed van dien.


Wat kun je nou het beste doen, als je wegloopt voor moeilijke beslissingen?1. Onderzoek waarom je wegloopt

Het lijkt een open deur, maar veel van mijn cliënten slaan deze stap over. Toch is het voor de oplossing heel belangrijk om goed te begrijpen waarom je weg wilt lopen voor moeilijke beslissingen. Ga er eens voor zitten, schrijf het op, wees eerlijk. Wat gebeurt er eigenlijk, diep van binnen, als er een beslissing voor de deur staat? Maakt de onvermijdelijkheid van een beslissing je angstig? De aanstaande verandering? De stap in het onbekende?

2. Bedenk wat je wilt, en koppel het los van je gevoelens

Vaak weet je eigenlijk best welke kant je op wil, maar houden dit soort gevoelens uit stap 1 je tegen. Je gaat een beetje tegen zulke gevoelens in of je laat je juist een beetje meeslepen, maar toch schuif je de beslissing voor je uit.


Het is belangrijk om je te realiseren dat onze hersenen lang geleden zijn geëvolueerd, in een tijd dat het voor overleving heel erg belangrijk was om je bewust te zijn van gevaar. De dood lag overal op de loer. En dat doen we nog steeds, heel veel nadenken over gevaar, terwijl dat al lang niet meer altijd reëel is.


Het is dus heel normaal dat je gedachten je willen waarschuwen voor gevaar, maar de volumeknop van je gedachten kan wel wat omlaag. Laat ze maar denken en neem ondertussen de beslissing waarvan jij vindt dat die het beste is.

3. Zoek iemand om verantwoording aan af te leggen

Ben je meer iemand van de praktische aanpak dan de psychologische? Maak dan een afspraak met iemand aan wie je verantwoording aflegt over alle stappen die je moet zetten en die controleert of je ze ook echt zet. Wedden dat het werkt?


4. Neem een coach

Wij van wc-eend.... Het nemen van beslissingen is een fundamenteel proces in je leven, en als dat niet goed gaat, kun je daar veel last van hebben. Dat kan dus wel wat aandacht gebruiken. Door op een filosofisch niveau, een psychologisch niveau en op een praktisch niveau te werken, kan je integraal inzicht in je problemen krijgen, en krijg je handvatten om er anders mee om te gaan. Stel je eens voor wat er dan kan gaan gebeuren!


Interessant?

Tips kunnen een goed begin zijn als je wegloopt voor beslissingen. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen met allerlei werkissues. Kijk eens rond op mijn website of plan een gratis kennismakingssessie.


Lees hier meer blogs.


Recente blogposts

Alles weergeven