Wat als niet duidelijk is wat je moet doen op je werk

Je zou toch denken dat het duidelijk is wat je functie is op je werk, wat je moet doen. Ik ben verbaasd hoeveel cliënten dat eigenlijk helemaal niet goed weten. En dat kan heel bedreigend zijn. Want als niet zo duidelijk is wat je moet doen, is ook niet zo duidelijk waarom je baas je eigenlijk nodig heeft, en dus hoe lang je daar nog kan werken. Bovendien verveel je je misschien, als je niet goed weet wat je moet doen.

1. Praat met je baas

Tja, da’s een beetje een inkoppertje. Je baas is verantwoordelijk voor wat jij moet doen. Dus als dat niet duidelijk is, word het misschien eens tijd om te praten. Maar maak vooraf wel een inschatting. Staat je baas open voor zo’n gesprek? Wat gebeurt als je je baas met haar neus op de feiten drukt? Als je het aandurft, bereid het gesprek dan goed voor. Toon empathie en laat zien dat je haar situatie begrijpt, en geef duidelijk aan dat je gemotiveerd bent om dingen te doen.


2. Doe aan ‘job crafting’

Eigenlijk is dit natuurlijk een kans, maar zelf vind ik het heel irritant als mensen problemen altijd maar als kans zien. Als je een ongeluk hebt gehad, zegt ook iedereen dat je geluk hebt gehad. Toch is het hier misschien wel zo. Ken je het begrip ‘job crafting’? Je kunt je baan zelf een beetje inrichten. Het gebeurt eigenlijk vanzelf al: mensen komen eerder bij je met klussen die bij je passen. Maar je kunt dat een handje helpen. Denk er eens goed over na - wat wil je eigenlijk in een baan? Wat past bij jou? En ga op zoek naar klussen. Als niet zo duidelijk is wat je moet doen, heb je extra mogelijkheden om je baan anders in te richten.


3. Neem het ervan

Probeer eens anders naar je probleem te kijken. Het kan echt ook voordelen hebben als niet zo duidelijk is wat je moet doen. Er is niet zo veel druk om je doelen te halen, dus je kunt wat ontspannen. Misschien draag je wel dingen bij op je werk die niet direct zo zichtbaar zijn. Misschien ben je een steun en toeverlaat voor je teamgenoten of voor je baas. Misschien krijg je stiekem meer voor elkaar dan je denkt. En doordat er niet zo veel druk is op je werk, heb je misschien meer energie en aandacht voor je privéleven.


4. Zoek een andere baan

Het is niet zo’n goed teken, als je baas niet in de gaten heeft dat jij met je ziel onder je arm loopt. En je baan is vast niet zo leuk nu? Weet je zeker dat je daar nog wilt werken? Er zijn mogelijkheden genoeg. Misschien wel meer dan je denkt.


Meer nodig?

Als niet duidelijk is wat je moet doen op je werk, kan dat een stempel op je leven drukken. Wedden dat je er thuis ook veel aan denkt? Coaching kan je helpen om beter met die situatie om te gaan, om er minder last van te hebben - zodat je weer met plezier naar je werk gaat. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen met allerlei werkproblemen. Kom eens kennismaken. Neem eens een kijkje op www.fromsurvivingtothriving.nl.

Lees hier meer blogs: https://www.fromsurvivingtothriving.nl/blog

Recente blogposts

Alles weergeven