Je verveelt je op je werk

Ik zie het nooit, op kantoor, mensen die niets te doen hebben. Nooit. Iedereen zit braaf te werken. Toch moet het af en toe voorkomen. Zijn er collega’s die meelezen :-)?


In mijn coachingpraktijk zie ik het wel. En het is enorm bedreigend als je je verveelt, want als je niets doet, tel je niet mee. En het is niet iets om trots op te zijn, dus probeer je het zorgvuldig te verbergen. Dat valt nog niet mee, die hele lange dag. En dan nog een en nog een.


Werk hoort een plek te zijn waar je kan laten zien wat je in je mars hebt, en waar je kan bijdragen aan de wereld. Het is echt vreselijk als je de uren op een dag moet tellen en als je daar ook nog eens niet eerlijk over kunt zijn.


De vraag is natuurlijk: kun je er niet beter eerlijk over zijn? En kun je niet iets verzinnen om te doen? Hier vijf tips hoe je kunt omgaan met verveling.


1. Praat met je baas

Als je niet genoeg werk hebt, kan het een goed idee zijn om met je baas te praten. Maar denk eerst goed na. Als je niet genoeg te doen hebt kan dat bij sommige bazen het idee geven dat je niet genoeg initiatief neemt. Als je een goede baas hebt die je vertrouwt, kun je haar vragen om meer werk - goede kans dat ze blij is dat er iemand tijd heeft voor iets. Maar belangrijker: bespreek je rol met haar. Blijkbaar is niet zo duidelijk wat je functie is, of is je functie niet groot genoeg. Probeer een structurele oplossing te vinden.


2. Praat met je collega’s

Maar als praten met je baas niet zo’n goed idee is, zijn er misschien collega’s die je kunnen helpen. Goede kans dat ze ontzettend blij zijn als je een klus van ze kan overnemen.


3. Ga op zoek naar klussen

Wees alert, als je met collega’s praat, in vergaderingen, in e-mail. Meestal zijn er veel dingen die zouden moeten gebeuren, die blijven liggen, die beter zouden moeten. Als je ze tegenkomt: steek je hand op! Bied aan om er wat aan te doen. Of bedenk zelf dingen die je zou willen doen. Begin een groepje dat dingen milieuvriendelijker maakt. Word vertrouwenspersoon. Richt een database opnieuw in!


4. Doe aan ‘jobcrafting’

Jobcrafting is een enorm modewoord. Vaak verandert je baan in de loop van de tijd vanzelf, en ga je meer en meer de dingen doen die je leuk vindt en waar je goed in bent. En als je weinig te doen heb je alleen maar meer ruimte om te jobcraften. Dat is veel meer dan op zoek gaan naar klussen. Je gaat je baan opnieuw inrichten. Maak eens een lijstje voor jezelf wat je leuk vindt en waar je goed in bent en bedenk hoe je baan er anders uit zou kunnen zien. Pas op dat je geen gras wegmaait voor de voeten van je collega's, want dat valt niet goed. Maar met tact kun je veel bereiken.


Meer nodig?

Verveling is niet iets om mee rond de blijven lopen. Herkende je jezelf in deze blog? Kom eens praten! Ik coach mensen die worstelen met verveling op hun werk en met andere werkproblemen. Coaching kan heel goed helpen om weer plezier in je werk te krijgen. Op mijn homepage kun je meer informatie vinden, of je kunt een gratis kennismakingssessie plannen.


Lees hier meer blogs.

Recente blogposts

Alles weergeven