#4 - ik blijf maar dingen uitstellen


Hoe voel je je als je een hele dag bent weggelopen van wat je eigenlijk moest doen? Uitstelgedrag lijkt misschien een praktisch probleem, maar het heel vervelende gevolgen hebben: je voelt je gefrustreerd omdat je werk niet af is. Een stemmetje in je zegt dat je niet gedisciplineerd en effectief bent geweest. Je bent slap. En je hebt uren van je leven verspild aan nietsdoen, en het was niet eens leuk.


Iedereen stelt wel eens wat uit, maar voor sommige van mijn cliënten is het een serieus probleem. Hoe benaderen we dat in onze coachingsessies?


Allereerst zijn er een paar praktische trucs.


Hoe eet je een olifant op? Hapje voor hapje! Verdeel je werk in kleine stapjes, doe er één tegelijk en zet een vinkje bij elke stap die je afmaakt. Dat helpt.


Je kunt ook je tijd in kleine stukjes verdelen. Werk 25 minuten en neem dan vijf minuten pauze. Deze methode staat bekend als de pomodoromethode en er zijn apps voor.


Volg je natuurlijke ritme. Doe moeilijke klussen als je hoofd helder is en bewaar makkelijk administratief werk voor als je energieniveau laag is. Voel je je van nature energiek in de ochtend? Gebruik die energie dan verstandig.


Maar zoals altijd - het is vooral het belangrijkst om naar binnen te kijken. Wees een detective en zoek uit wat er aan de hand is. Wat maakt dat je wegloopt van je werk? Waarom is het zo moeilijk of vervelend? Doe vervolgens iets met je conclusies. Probeer belemmerende gedachten te vervangen door effectievere gedachten. Negeer je gedachten en gevoelens niet - dan gaan ze alleen maar harder schreeuwen, zoals iedereen die genegeerd wordt.


En weet je wat het belangrijkste is? Wees niet te hard voor jezelf. Uitstelgedrag is normaal, iedereen loopt wel eens weg van zijn werk. Als je hard bent voor jezelf ga je niet harder werken, je voelt je alleen maar ellendig en onzeker.


Al deze strategieën zijn heel effectief, maar als je ze alleen maar leest in een blogpost, los je je probleem er niet mee op. Met coaching wel. Coaching kan je leven veranderen. Waarom kijk je niet eens rond op mijn homepage en boek je een gratis kennismakingssessie?


Of je kunt hier meer blogs lezen.


Recente blogposts

Alles weergeven