De grote leegte als je niet meer weet waar je werk goed voor is - en hoe je weer purpose kunt vinden

Als je niet weet waar je werk eigenlijk goed voor is, als je purpose mist, kan dat een afschuwelijk gevoel van leegte geven. Misschien is het niet zo duidelijk wat jouw werk of zelfs het werk van je afdeling toevoegt aan de wereld. En waarom. Of misschien geloof je er gewoon niet meer zo in. Werken neemt zo’n groot deel in van je leven. Als je niet weet waarom je het doet, kan dat onverdraaglijk zijn. Je komt met tegenzin je bed uit en weet bijna niet hoe je de werkdag moet doorkomen. Je kan er somber van worden.


Mensen zijn steeds meer op zoek naar purpose in hun werk. Ik vind dat een geweldige ontwikkeling. Werk is per slot veel meer dan een manier om geld te verdienen. Het is waar je kunt laten zien wie je bent en waar je iets kan bijdragen aan de wereld. Althans, zo zou het moeten zijn.


Als je je gevoel van purpose kwijt bent, lijkt dat misschien uitzichtloos, maar je kunt er gelukkig veel aan doen.


1. Kijk anders naar je werk

Een barista is eigenlijk gewoon een fabrieksarbeider, zoals Charlie Chaplin in Modern Times. Eindeloos dezelfde kopjes koffie klaarmaken. Daar kan je goed depressief van worden. Maar als barista geef je ook een heleboel mensen een klein geluksmoment met superieure koffie in een hippe tent. Dát is purpose.

Zo kun je ook op een andere manier naar jouw werk kijken. Misschien is het niet zo helder hoe jouw afdeling, of jouw bedrijf bijdraagt aan de wereld. Maar er zijn andere manieren om een nuttige bijdrage te leveren:

  • Misschien vinden je collega’s het wel heel leuk om met jou te werken. Waardoor de blijer naar huis gaan ’s avonds, en betere partners, moeders en vaders zijn.

  • Misschien leer je wel veel van je werk, en helpt het je te ontwikkelen.


2. Doe aan job crafting

Als je in je baan niet vindt wat je nodig hebt, kun je je baan misschien wel aanpassen. Denk er goed over na wat jij belangrijk vindt, wat jouw jouw purpose is. En kijk dan of er manieren zijn om daarmee aan het werk te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een werkgroep beginnen om je bedrijf groener te maken. Of je kunt wel mentor worden voor nieuwe medewerkers. Praat erover met je baas of met HR en maak ze enthousiast! Als je dit goed doet en een beetje geluk hebt, komt van het een het ander, en zou er zomaar een hoop kunnen veranderen.


3. Neem een side hustle

In Amerika is dit helemaal hip. Neem naast je baan, in de avonduren of in het weekend, een ander klein baantje of zet een klein eigen bedrijfje op. Ga in een Über rijden. Ga een ochtendje in de week lesgeven op een middelbare school - ze staan te springen om leraren, zelfs als je niet bevoegd bent - of geef aan avondcursus op de Volksuniversiteit. Of, waarom niet, doe een opleiding en begin een coachingpraktijk, zoals ik zelf heb gedaan.

Er zijn allerlei websites over. Dit is bijvoorbeeld een artikel met een hoop interessante ideeën: https://www.entrepreneur.com/article/293954.

Je zult zien hoe ontzettend veel voldoening zo’n side hustle je kan geven. En je zult ook zien hoe je oorspronkelijke baan erdoor zal veranderen.


4. Zoek een andere baan

En soms is het echt beter om weg te gaan. Ga solliciteren. Ga netwerken. Of zoek een heel andere richting.


Meer nodig?

Purpose vinden in je werk is fundamenteel voor je levensgeluk. Tips geven een zetje in de goede richting, maar goede coaching is een keerpunt in je leven. Herkende je jezelf in deze blog? Kom eens praten! Ik coach mensen die worstelen met het vinden van betekenis in hun werk en andere werkproblemen. Op mijn homepage kun je meer informatie vinden, of stuur een mail naar info@parquicoaching.com.

Recente blogposts

Alles weergeven