#8 - Mijn werk heeft andere waardes dan ik


Waarden zijn principes die heel belangrijk voor je zijn, zoals creativiteit, eerlijkheid of vriendelijkheid. Ze vormen de kern van wie je bent en ze zijn relatief stabiel gedurende je hele leven.


Bedrijven en instellingen hebben ook waarden. Als die heel anders zijn dan de jouwe, kan dat veel spanning opleveren. Als je werkt voor een bedrijf dat veel onoprechte marketing doet, terwijl authenticiteit een van je kernwaarden is, zal het voelen alsof je je tijd verdoet door voor hen te werken.


Als je merkt dat er wrijving is met waarden, is de eerste stap om meer duidelijkheid te krijgen over wat er aan de hand is. Weet jij wat jouw waarden precies zijn? Om daar achter te komen, kun je eens kijken naar de waardenlijst op parquicoaching.com/values. Kies er tien uit die voor jou belangrijk zijn. Kies uit deze tien de drie waarden die het belangrijkst zijn. Kies er dan eentje die de essentie is.


Als die waarden nu botsen met die van uw werkplek, wat kunt je dan doen?


Waarden vormen de kern van wie we zijn, dus een conflict van waarden zal een grote tol eisen op ons werkgeluk, en kan uiteindelijk een reden zijn om op zoek te gaan naar een baan die meer in lijn ligt met wat we belangrijk vinden. Stel je eens voor hoe het voelt om te werken op een plek waar je echt in gelooft!


Er zijn ook manieren om volgens je waarden te leven in een bedrijf dat andere ideeën heeft. De sleutel hier is dat je je heel bewust bent van wat er aan de hand is en van je eigen houding binnen die omgeving. Hoewel de marketing misschien onoprecht is, kun je toch authentiek zijn tegenover je team. Als innovatie belangrijk voor je is en de mensen om je heen erg conservatief zijn, kun je misschien toch innovatief zijn in je eigen werk. Als je op deze manier weer naar je waarden kunt gaan leven, kan dat een grote opluchting zijn en je helpen weer vrede te sluiten met je werk.


Waarden zijn per definitie fundamenteel in het leven. Een waardenconflict los je niet op door een blog te lezen. Coaching is meestal een groot keerpunt in je leven. Waarom boek je niet een kennismakingssessie op mijn homepage?


Recente blogposts

Alles weergeven