Als je gek wordt omdat je baas je micromanaget - en wat je eraan kan doen

En weer krijg je een mail van je baas vol bullets die ze op je afvuurt, waarin ze heel gedetailleerd uitlegt hoe je je werk moet doen. Maar je krijgt veel meer dan instructies - je baas laat je weten dat ze denkt dat je niet weet hoe je je werk moet doen. En je bent niet bulletproof - je heb het gevoel dat je er niet toe doet en je bent boos en verdrietig.


Stel je voor dat je een cowboy bent. Het is je lust en je leven om met je paard over de prairie te galopperen. Je houdt van je vrijheid. Je weet feilloos overal de weg, je kunt met je lasso bijna altijd in een keer een koe vangen, je bent goed in je werk. Dan kun je er echt niet mee leven als de eigenaar van het land je precies komt vertellen hoe je je lasso moet gebruiken, hoe je de kudde koeien bij elkaar moet houden en waar je wel en niet moet rijden. Daar kun je natuurlijk niet mee dealen. Je wordt doodongelukkig je krijgt haatgevoelens voor de eigenaar.


Gelukkig zijn er dingen die je kan doen, als je baas je veel te gedetailleerde instructies geeft.


1. Probeer te begrijpen hoe je baas denkt

Het is altijd een goed idee om te bedenken waarom je baas doet wat hij doet. Je hebt hem waarschijnlijk veel meegemaakt, dus ondertussen zou je een expert kunnen zijn van zijn psyche. Waarom vindt hij het nodig om je lastig te vallen met gedetailleerde instructies?

Er kunnen veel redenen voor zijn. Hier zijn een paar ideeën:

  • Je baas denkt niet dat jij je werk goed doet.

  • Hij voelt zich onzeker over zijn positie en wil je laten zien wie de baas is.

  • Hij heeft een onhandige managementstijl en denkt dat bazen dit horen te doen.

2. Wees niet emotioneel - wees strategisch

Het is heel normaal om boos en gefrustreerd te zijn, als je baas je micromanaget. Emoties zijn een belangrijk deel van wat we zijn, en het is belangrijk om je emoties te erkennen.

Maar wees voorzichtig met je emoties bij je baas. Meestal werkt het beter om strategisch met je baas om te gaan. Het is niet makkelijk om je trots in te slikken als je boos bent, maar als je het goed aanpakt, kun je echt meer vrijheid veroveren en heb je een beter leven.


Je hebt erover nagedacht hoe je baas denkt. Doe daar wat mee. Probeer zijn gebruiksaanwijzing te vinden.


  • Als je denkt dat je baas je niet vertrouwt, zorg dat ze je wel vertrouwt. Stel haar gerust dat je je werk goed doet. Houd je aan je beloftes.

  • Als je denkt dat je baas onzeker is over haar positie, bevestig dan haar autoriteit. Laat zien dat je haar wilt helpen. Zorg dat ze zich belangrijk voelt.

3. Voed je baas op

En dit is waarschijnlijk de effectiefste tip. Zeg tegen je baas dat je geen gedetailleerde instructies nodig hebt. Wees vriendelijk en neutraal, maar duidelijk. Als je baas is zoals de meeste mensen, zul je hem er een aantal keer aan moeten herinneren. Doe dat zo vaak als nodig is, en uiteindelijk zal de boodschap wel aankomen.


Meer nodig?

Het kan heel uitdagend zijn om om te gaan met een moeilijke baas, en soms heb je meer nodig dan tips. Herkende je jezelf in deze blog? Kom eens praten! Ik coach mensen die worstelen met een moeilijke baas en met andere problemen. Op mijn homepage kun je meer informatie vinden, of stuur een mail naar info@parquicoaching.com.

Recente blogposts

Alles weergeven