je hebt het te druk omdat je gemakzuchtig en oppervlakkig bent

Als je door werk en thuis niet meer aan jezelf toekomt


Volgens druktegoeroe Tony Crabbe zijn mensen die het te druk hebben gemakzuchtig, laf, oppervlakkig en verslaafd. Het zijn kuddedieren. Zou het waar zijn?


Ik zie veel cliënten die door hun baan en het werk thuis niet meer aan zichzelf toekomen. Moeders vooral - en da’s niet zo gek. Volgens het CPB besteden moeders zo’n 36 uur aan hun taken thuis. Da’s dus een volle baan naast je echt baan. Voor vaders is dat trouwens nog altijd aanzienlijk minder.


Niet meer aan jezelf toekomen is iets wat je serieus moet nemen. In het beste geval is het gewoon helemaal niet leuk, maar als je het lang genoeg doet, kun je er een flinke burn-out van krijgen.


Maar ja, da’s makkelijk gezegd. Een baan en een huishouden kosten gewoon vreselijk veel tijd. Dus hoe kan je dan toch tijd voor jezelf inruimen?


Tony Crabbe heeft natuurlijk best een beetje gelijk dat het nogal makkelijk is om gewoon door te denderen en geen duidelijke keuzes te maken. Maar ja, waar moet je beginnen? Hier een zesstappenplan, en zoals vaak, kijk ik op een praktisch niveau, een psychologisch niveau en een filosofisch niveau.


1. Geef jezelf toestemming

Zeg, maar mag je van jezelf eigenlijk wel dingen uit je handen laten vallen en gewoon een uurtje tv gaan kijken? Als je je leven een beetje anders wilt gaan inrichten, moet je eerst eens naar je gedachten gaan kijken, want die kunnen daar vreselijk bij in de weg zitten.

Daag je gedachten eens een beetje uit. Zijn ze wel terecht? Kijk eens naar dit lijstje. Over welke van deze gedachten zou je ook anders kunnen denken?

  • Het is belangrijker dat je er bent voor je baas en voor je kinderen, dan dat jij voldoende energie hebt.

  • Het is heel erg om mensen teleur te stellen.

  • Als je niet overwerkt, word je niet serieus genomen op je werk.

  • Het draait om anderen, niet om jou.

  • Je kunt dingen beter afmaken, ook als het veel tijd kost, anders heb je geen rust.

Je kunt zelf nog veel meer voorbeelden verzinnen.


2. Wat is er belangrijk, in je leven?

En dan wordt het tijd voor het filosofische niveau. Wat is er eigenlijk belangrijk in je leven? Neem eens de tijd (ik weet het, da’s nou juist het probleem) om daar goed over na te denken. Ga niet meteen naar de details, maar kijk ernaar vanuit een helicopter. Waar draait het leven om, voor jou? Schrijf het ook op, als dat je helpt.


Je zou ook eens kunnen kijken welke kernwaarden belangrijk zijn voor je. Je kunt er een paar kiezen uit een lijstje (https://thechampioncoach.nl/voorbeelden-van-kernwaarden/), of je kunt een testje doen (https://www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test/).


Dit soort kernwaarden zijn heel fundamenteel bij mensen en het is heel moeilijk om dingen te doen die niet in lijn daarmee zijn. Hoe zit dat bij jou?


3. Maak keuzes

Nu je op filosofisch niveau wat beter weet wat belangrijk is, moet je dat vertalen naar een praktisch niveau. Kijk eens heel kritisch naar wat je allemaal doet. Welke keuzes zou je kunnen maken om meer tijd in te ruimen voor jezelf?


4. Zoek praktische oplossingen

Het gaat niet alleen om schrappen van dingen die je doet - er zijn natuurlijk allemaal praktische oplossingen om tijd te besparen. Neem een werkster. Laat je boodschappen voortaan bezorgen. Vraag aan je kinderen of aan je partner om vaker te koken of te stofzuigen. Da’s nog educatief ook.


5. Even niks

Het is gelukt. Je hebt wat tijd voor jezelf. Wat nu? Je kunt iets gaan doen waar je altijd al van droomde. Maar onder druk van wat er allemaal moet en kan met ons leven, met alle shiny levens op social media, vergeten we wel eens dat het ook belangrijk is om gewoon te luieren en niets te hoeven. En in stap 1 hadden we al bedacht dat dat gewoon mag.


6. Vind het evenwicht

Uiteindelijk gaat het om het zoeken naar evenwicht. Natuurlijk moet je je werk doen. En natuurlijk moeten er kleren gewassen. Waar het om gaat is dat je dat doet én tijd voor jezelf in ruimt. Stel je eens voor hoe fijn dat is.


Meer nodig?

Tips kunnen een goed begin zijn om dingen te veranderen. Maar als je écht en diepgaande verandering wilt, kan coaching je leven veranderen. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen die het te druk hebben of andere werkproblemen hebben. Kijk eens rond op mijn website (fromsurvivingtothriving.nl) of neem contact op voor een gratis kennismakingsafspraak.


Wil je meer blogs lezen over werkproblemen? fromsurvivingtothriving.nl/blog


Recente blogposts

Alles weergeven