#11 - ik worstel met mezelf


Bijna al mijn cliënten worstelen met een bepaalde eigenschap die ze hebben. En dat is niet zo gek, want veel van onze eigenschappen kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, positief of negatief uitpakken. Als je heel precies bent, kun je goed werk leveren zonder fouten, maar het kan er ook toe leiden dat je erg bang bent voor deadlines, omdat het inleveren van je werk betekent dat je fouten niet meer kunt controleren en herstellen.


We hebben allemaal trekjes die ons - of de mensen om ons heen - van tijd tot tijd echt dwarszitten. Ze kunnen zorgen voor onrust, voor ruzies, noem maar op.


Dus wat moeten we doen? Proberen onszelf te veranderen? Deze delen van onszelf onderdrukken?


Weet je wat er gebeurt met stellen die elkaar een leven lang proberen te veranderen? Iets vergelijkbaars gebeurt als we onszelf proberen te veranderen. De interne strijd zal de dingen alleen maar erger maken, en het deel dat we proberen te veranderen zal harder moeten schreeuwen om aandacht te krijgen.


In onze coachingsessies zullen we proberen te begrijpen wat het mechanisme is achter het deel dat je dwars zit. Misschien probeert het je ergens tegen te beschermen? Tegen de schaamte om fouten te maken, bijvoorbeeld? Hoe ziet die angst er dan uit? Wat zou er eigenlijk gebeuren als je een fout maakt? En is het inderdaad erger dan je deadline niet halen?


We zullen ook kijken hoe je met dit deel van jezelf kunt samenwerken. Wanneer is het een geschikt moment voor die eigenschap om actief te zijn, en wanneer is het beter als het een stapje terug doet?


Wanneer we vrede sluiten met dit deel dat ons dwars zit, hoeven we er niet meer mee in gevecht, en zal het bovendien veel makkelijker worden om met situaties om te gaan waarin dit deel vroeger opspeelde.


Leren omgaan met moeilijke delen van jezelf kan je leven een stuk beter maken, maar het is niet iets wat je van een blog kunt leren. Coaching kan je leven veranderen. Waarom boekt je niet een gratis proefsessie op mijn homepage?


Recente blogposts

Alles weergeven