#3 - ik heb zo'n hoge werkdrukIs het de tijdgeest? Is het de competitie? Veel van mijn cliënten hebben een enorm hoge werkdruk en hebben een lange to-dolijst.


Drukte op het werk kan heel vervelende consequenties hebben: lichamelijke spanning, slecht slapen, slecht humeur, lagere kwaliteit van je werk enzovoorts. Toch komt het zo veel voor. Wat kun je nou doen, als je het zo druk hebt dat je er last van hebt? In dit derde deel van 'de 12 meest voorkomende problemen op het werk' bespreek ik een aantal strategieën voor mensen die het vreselijk druk hebben.


Ik werk graag op drie niveaus: het praktische niveau, het psychologische niveau en het existentiële niveau.


Het praktische niveau

Op dit niveau zijn er een hoop die je kunt doen. Allereerst is het belangrijk om een goed systeem te hebben om bij te houden wat je moet doen en wanneer. Er zijn veel goede apps en sites die je hierbij kunnen helpen - dat is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Persoonlijk ben ik een grote fan van het Bullet Journal (bulletjournal.com) in een ouderwets Moleskine notitieboekje.


Het psychologische niveau

Het psychologische niveau gaat over wat je denkt en voelt. Daar is wat innerlijk graven en uitdagen voor nodig, en een open geest om dingen vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Een belangrijke is: probeer erachter te komen waarom je niet gewoon rustig en ontspannen kunt blijven als je een lange to-dolijst hebt. De stress zal je niet helpen. Kies gewoon één ding dat je dringend moet doen en begin daarmee. Het lijkt misschien alsof je meer dingen gedaan krijgt als je gestrest bent, maar het zou best wel eens kunnen zijn dat je meer voor elkaar krijgt als je heel rustig werkt. De meeste mensen weten heel goed wat ze helpt om rustig te worden - wat werkt voor jou?


Soms is niet alles op je to-dolijst zo dringend of belangrijk als je denkt. Zou het kunnen dat een deel van de urgentie van de to-dolijst alleen in je eigen hoofd bestaat?


Het existentiële niveau

Op het existentiële niveau vragen we ons af wat we willen met ons leven. Wat is een goed leven voor ons? Wat zijn onze waarden? Er is veel te zeggen voor interessante en drukke banen, maar misschien is dit eigenlijk niet wat je wilt in deze fase van je leven. Een carrièreswitch kan echt, in elke fase van je leven.


Als je een hoge werkdruk hebt, kan dat je flink onderuit halen. Werken op deze drie niveaus is heel effectief, maar het is moeilijk om het in je eentje te doen. Waarom kijk je niet eens op mijn homepage en en boek je niet eens een gratis kennismakingssessie?


Op blogs kun je meer van mijn blogs lezen.

Recente blogposts

Alles weergeven