hoe reken je af met je baas?

Als je in het bedrijfsleven werkt, kan het zomaar gebeuren dat je boventallig verklaard wordt en je spullen kan pakken. Je hebt jarenlang zo veel gegeven aan het bedrijf en met een som geld en een coronaproof feestje sta je opeens op straat. Je mag niet meer meedoen en je toekomst is onzeker geworden.


Zo'n klap in je gezicht kan heel plotseling komen en kan je goed uit het lood slaan. Hoe ga je daar nou het beste mee om?1. hoe reken je af met je baas?

Ik heb veel mensen ontslagen zien worden, in mijn praktijk en daarbuiten. Veel mensen worden heel erg boos als dat gebeurt en misschien is dat wel heel terecht en in elk geval is het heel begrijpelijk.


Maar boos zijn en je afreageren heeft flink wat nadelen. Het kost enorm veel energie. Het maakt, laten we eerlijk zijn, niet zo'n goede indruk. Het kan je glazen ingooien voor latere samenwerking. En belangrijker: het helpt niets. Hoe boos je ook bent - dat je ontslagen bent is gewoon een feit. Reken dus niet af met je baas, maar zeg dat je begrijpt dat, hoe onrechtvaardig ook, er toch niets meer aan te doen is.


2. win juridisch advies in

Sommige werkgevers wikkelen dit keurig af, maar het komt ook ontzettend vaak voor dat ze dat minder netjes proberen te doen. Als je baas je dus een contract voor je neus legt: nooit op het lijntje tekenen. Ga praten met een advocaat en kijk of het allemaal in order is, of dat je misschien stappen moet zetten.


3. het diepe zwarte gat

En dan zit je thuis. Wat nu? Veel van mijn cliënten hebben een enorm arbeidsethos, en dan valt het niet mee als je opeens weinig meer te doen hebt. Maar het is wel verstandig om even de tijd te nemen om je wonden te likken en niet meteen door te stormen. Dus zoek eerst maar eens een fijne klus in huis om je dagen te vullen.


4. a blessing in disguise

En dan wordt het langzamerhand om over je toekomst te gaan nadenken. Misschien zat je al veel te lang in je oude baan. Je hebt nu de gelegenheid om een echt goed na te denken wat je eigenlijk wilt. Als je het niet weet, of je zoekt een heel andere richting, zijn er allemaal oefeningen om uit je bestaande mindset te komen. Dat krijg je zelf slecht voor elkaar, daar heb je echt een coach voor nodig. Dan ga je lekker een beetje dromen, en dan stap voor stap uitvinden wat er realistisch is in jouw situatie.


Meer nodig?

Ontslagen worden kan heel traumatisch zijn en veel impact hebben. De vervolgstappen zijn ook enorm bepalend voor de rest van je leven. Tips zijn hooguit interessant, maar in zo'n situatie is coaching geen overbodige luxe. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen die ontslagen zijn, of andere werkproblemen hebben. Kijk eens rond op mijn website (fromsurvivingtothriving.nl) of neem contact op voor een gratis kennismakingsafspraak.


Meer blogs? Kijk op www.fromsurvivingtothriving.nl/blog.Recente blogposts

Alles weergeven