Als je een fout hebt gemaakt

Oh, we kennen het allemaal, want we maken allemaal fouten. En soms voel je je afschuwelijk als je een fout hebt gemaakt. Misschien heeft de fout heel vervelende gevolgen. Of misschien ben je er niet aan gewend om fouten te maken en schrik je er heel erg van dat het toch gebeurt. Of misschien ben je bang voor wat je collega’s van je denken, je baas. Of ben je zelfs bang voor je baan.


Hoe het ook is, het kan erg naar zijn om fouten te maken. Je kunt je er heel rot over voelen, en er zelfs slecht van slapen. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen.


1. Slaan je gedachten op hol?

Als je je rot voelt over de fout die je hebt gemaakt, raak je makkelijk verstrikt in je gedachten. Je brein is een oplossingenmachine, en die slaat op hol in de hoop op - ja op wat eigenlijk? Dat oververhitte brein gaat je echt niet helpen zo. Het is misschien een beetje griezelig, als je niet meer naar oplossingen zoekt, maar geloof me, uiteindelijk is het beter.


Gelukkig zijn er dingen die kunnen helpen:

  • Schrijf je gedachten op. Als ze op papier staan hoef je ze niet steeds opnieuw te denken.

  • Richt een kwartiertje in om te denken. Da’s genoeg voor de hele dag.

  • Realiseer dat je gedachten maar een stukje van jezelf zijn. Het is alleen je brein dat zijn best voor je doet, maar je brein heeft niet perse gelijk.

2. Is het wel echt zo erg?

Een fout maken lijkt heel erg natuurlijk. Maar er zijn een hoop dingen die je óók kunt denken:

  • Er waren vast een hoop verzachtende omstandigheden. Je had het heel druk. Je had slecht geslapen. Het was heel lastig wat je moest doen. Je werd afgeleid. Je had veel aan je hoofd. Je had je dag niet. Ik kan nog wel even doorgaan. Het was onder de omstandigheden vast voor iedereen moeilijk geweest.

  • Het is heel normaal om fouten te maken. Het gebeurt echt iedereen.

  • Welke hulp kan je zelf nog verzinnen?

3. Je fout toegeven, moet dat echt?

Het gebeurt echt regelmatig dat mensen in mijn team vertellen wat ze fout hebben gedaan. Weet je wat ik dan denk? Godzijdank, het gebeurt hun ook. Raar genoeg maakt een fout toegeven je heel sterk, en niet, zoals je misschien denkt, zwak. En het maakt je betrouwbaar, want je laat zien dat je goed met fouten omgaat. Ik weet het, het is niet leuk, maar het is echt beter om je fout gewoon toe te geven.


4. En hoe doe je dat dan?

Weet je wat de beste manier is? Met de deur in huis vallen. Niet inleiden, niet uitstellen, gewoon: “ik heb een fout gemaakt”. Al het andere maakt het alleen maar erger. “Ik heb een fout gemaakt. Ik heb een rekening gestuurd voor het halve bedrag.” En dan kan je de volgende stappen volgen:

  • Laat zien dat je begrijpt dat de fout gevolgen heeft en dat je dat vervelend vindt. “Ik vind het echt heel vervelend, want onze omzet staat al zo onder druk.”

  • Leg uit hoe het kwam. “Ik moest een enorme stapel facturen verwerken voor de deadline, dus ik had vreselijke haast.”

  • En vertel dat je maatregelen hebt genomen waardoor het niet makkelijk nog eens gebeurt. “Ik heb nu in mijn agenda gezet wanneer ik moet beginnen, zodat ik de volgende keer niet alles tegelijk hoef te doen."

Je zal zien dat iedereen onder de indruk is van de manier waarop je hiermee omgaat.


Meer nodig?

Het kan heel naar zijn om te ontdekken dat je een fout hebt gemaakt. Coaching kan je zo goed helpen om goed met lastige werksituaties om te gaan - fouten en allerlei andere situaties, van lastige bazen tot hoge werkdruk - en daardoor weer elke dag met plezier naar je werk te gaan. Sprak deze blog je aan? Kom eens kennismaken of neem eens een kijkje op www.fromsurvivingtothriving.nl.

Lees hier meer blogs: https://www.fromsurvivingtothriving.nl/blog

Recente blogposts

Alles weergeven