Als je na je vakantie niet meer terug wilt naar je werk

We kennen het allemaal. Je hebt een heerlijke vakantie gehad. Je mocht opstaan wanneer je wilde, ging eens uitgebreid ontbijten, een beetje lezen, naar het strand, een stadje bezoeken, aan de rand van het zwembad zitten. En dan komt altijd weer die dag: je moet weer werken. De wekker gaat weer, en de stapel werk ligt weer op je te wachten, of dat nou op kantoor is, thuis, of ergens anders. Je humeur keldert. Je begrijpt opeens niet meer hoe je zo kunt leven, met elke dag werk. Maar je moet toch. Dit is wat je dan kunt doen.


1. Vecht niet tegen feiten

Vecht niet tegen feiten. Da’s nog eens een levensles. Maak goed onderscheid tussen wat je kunt beïnvloeden in je leven en wat je niet kunt beïnvloeden. Die laatste, wat je niet kunt beïnvloeden, zijn gewoon feiten. Het leven zit vol met feiten die we niet zo leuk vinden, en hoewel we niets aan die feiten kunnen doen, gaan we er toch vaak tegen vechten. Ja, ik doe het zelf ook, regelmatig. Maar dat is niet handig. Het feit gaat er niet mee weg en het kost je kostbare energie. Doe dat dus maar niet. Als iets een feit is, hoef je er verder niet meer over na te denken.


En voor veel mensen is het een feit dat we moeten werken. Je hebt geld nodig en dus moet je werken. Het is dus niet zo zinnig om daar tegen in te gaan. Er zitten trouwens nog een heleboel andere voordelen aan werken, maar dat wil je nu waarschijnlijk helemaal niet horen.

2. Denk anders

Als ik vroeger niet naar school wilde, na de vakantie bijvoorbeeld, zei mijn moeder altijd: “Als je er eenmaal bent, vind je het wel weer leuk.” En het was altijd waar. Misschien is het allemaal niet zo erg. Er zitten heus ook leuke kanten aan werken. Misschien vind je het wel leuk om je collega’s weer te zien, misschien heb je een voldaan gevoel als je een hoop voor elkaar hebt gekregen, of misschien maak je met je werk de wereld een heel klein beetje beter. Dat je niet wilt werken is maar een mindset. Misschien lukt het je wel om in een andere mindset te komen.


3. Zoek een andere baan

En misschien zijn er echt dingen helemaal niet goed met je werk. Misschien is het tijd voor een andere baan. Dan wordt het misschien tijd om eens wat te gaan doen - waarom zou je wachten? Er kan veel meer dan je denkt. Je kunt zelfs later in je carrière nog een heel nieuwe weg inslaan.


Meer nodig?

Als je je ellendig voelt als je weer aan het werk moet, kan het ook zijn dat er meer aan de hand is. Misschien is de werkdruk te hoog, is er een slechte sfeer, of wordt je afdeling slecht gemanaged. Voor de meeste problemen geldt dat ze een stuk draaglijker zijn als je er anders mee omgaat. Kijk eens rond bij mijn blogs over werkproblemen op https://www.fromsurvivingtothriving.nl/blog. En als er meer nodig is: coaching doet wonderen. Kom eens kennismaken, via Zoom of in het echt. De kennismaking is gratis.


Recente blogposts

Alles weergeven