als je iets moet vertellen waar je je voor schaamt

Het gebeurt ons allemaal wel eens een keertje. Je moet iets vertellen waar je je vreselijk voor schaamt - terecht of niet. Het kan van alles zijn: je hebt een fout gemaakt, je hebt iets kapot gemaakt, je gaat scheiden, je bent gay, je hebt een psychiatrische aandoening, schulden en ga zo maar door. Je bent bang voor de reactie van je baas, van je collega’s, van wie dan ook. En je ziet er vreselijk tegenop.


Wat kan je dan doen?1. Is het echt zo erg?


Je zit er erg mee in je maag, dus het is lastig om helder te denken nu. Maar vraag je eens af of het echt zo erg is, wat je wilt vertellen. Probeer eens te denken vanuit een ander perspectief. Hoe zou je zelf bijvoorbeeld reageren als iemand je zoiets zou vertellen? Hoe zou je beste vriend of vriendin reageren? Goede kans dat mensen het helemaal niet zo erg vinden.


2. Hoe zal het voelen als je het verteld hebt?


Beeld je eens in hoe je voelt als je het verteld hebt. Ja, dat zal even ongemakkelijk zijn. Maar bedenk eens hoe het drie maanden later is, als jij, en mensen om je heen eraan gewend zijn. Zou het een opluchting zijn, als je er niet meer tegen aan zit te hikken? Als je geen geheim meer hoeft mee te dragen?


3. Voor de draad ermee


En dan is er de vraag hoe je zo’n gesprek moet aanpakken. De beste manier direct me de deur in huis te vallen. Inleidingen, lange uitwijdingen, alles wat je wilt doen om zo’n gesprek makkelijker te maken, maken het in werkelijkheid alleen maar erger. Je gaat zitten en je vertelt het. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, toch? En dan hoef je niets meer te doen. De ander is aan zet en jij kan achteroverleunen. Dit was het.


4. En hoe moet het dan daarna?


Het zal misschien nog even ongemakkelijk zijn, als je iets hebt verteld waar je je voor schaamt. Maar geloof me, die tijd moet je even uitzitten, en het zal heel snel beter worden. Je kunt je nu misschien niet voorstellen dat mensen je ontzettend dapper zullen vinden. En wat een opluchting het is, dat je dit geheim niet meer met je meetorst.


Meer nodig?


Tips kunnen een goed begin zijn voor problemen op je werk. Maar als je écht verandering wilt, kan coaching een enorm verschil maken in je leven. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen die ongelukkig zijn op hun werk. Kijk eens rond op mijn website (fromsurvivingtothriving.nl) of neem contact op voor een gratis kennismakingsafspraak.

Meer blogs? Kijk op www.fromsurvivingtothriving.nl/blog.

Recente blogposts

Alles weergeven