Als je het moeilijk vindt je werkgever te vertellen wat je wilt

Als je niet zegt wat je wilt, zul je het vaak ook niet krijgen. En dat geldt ook op je werk. Maar het valt me op dat veel cliënten het lastig vinden om daar goed met hun baas over te praten. En da's ook niet gek, want zo'n gesprek kan gevolgen hebben. Je wilt je baan heel goed doen en je wilt dat je baas tevreden over je is, en dan blijk je opeens dingen anders te willen. Misschien vindt hij je wel lastig. Maar als je niets zegt, word je ook niet blijer op je werk - dat kan enorme impact hebben op je humeur, en, wat je misschien vergeet, het is uiteindelijk ook in het belang van werkgever dat jij tevreden bent.


Hoe kun je dat nou het beste aanpakken, vertellen wat je wilt in je baan?


1. Bedenk eerst eens was het precies is, dat je wilt

Voor je tot actie overgaat, moet je eerst een even heel precies bedenken wat het precies is, dat je wilt. Het is lastig voor een baas om iets te doen als je hem niet precies uit kunt leggen wat hij kan doen. Vind je dat er beter naar je geluisterd moet worden? Vind je dat je een schaal hoger verdient? Wil je beter afspreken wanneer je wel en niet bereikbaar bent voor je werk? Hoe preciezer je het weet, hoe beter.


2. Hoe kun je op de voorgrond treden zonder lastig te zijn?

Vaak aarzelen cliënten om met hun werkgever te praten omdat ze bang zijn dat ze lastig zijn. En misschien hebben ze gelijk. Maar zouden we ook manier zijn om iets aan te kaarten zonder lastig te zijn? Bekijk de zaak ook eens door de ogen van je baas. Het heeft ook voordelen, als je als baas duidelijk hebt wat iedereen wilt, want uiteindelijk is het ook in jouw belang dat je werknemers goed kunnen werken en blij zijn.


3. Wees strategisch en authentiek

Dat klinkt misschien als een tegenstelling, maar dat hoeft het niet te zijn. Je kunt heel goed bedenken wat een handig moment is om iets ter sprake te brengen, zonder ook maar iets aan authenticiteit in te boeten. En wat is dat handige moment dan? Tja, als alles nog onzeker is, heeft het misschien nog geen zin, maar later vis je misschien achter het net. Zoek het midden.


Authenticiteit is uiteindelijk je grootste troef. Argumenten zijn belangrijk, maar niets is zo overtuigend als oprechte passie, oprecht verdriet, oprechte zorgen. Laat zien waarom je wilt wat je wilt. Daar zijn we per slot mensen voor.


4. Wees positief en kom met een concreet plan

Denk erover na wat de beste manier is om je verzoek te brengen. Zorg in elk geval dat je positief bent in het gesprek. Klagen kan opluchten, maar is voor een baas niet fijn. En kom niet met een vraag, maar zorg dat je ook al een oplossing weet, dan hoeft je baas 'm alleen nog maar in te koppen.


Meer nodig?

Tips kunnen een goed begin zijn voor een gesprek met je baas. Maar bedenken wat je wilt en daar goed mee omgaan is ingewikkeld. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen die met allerlei werkissues. Kijk eens rond op mijn website (fromsurvivingtothriving.nl) of neem contact op voor een gratis kennismakingsafspraak.


Meer blogs? Kijk op www.fromsurvivingtothriving.nl/blog.

Recente blogposts

Alles weergeven