Als je er tegenop ziet om een presentatie te geven

In veel banen moet je het regelmatig doen: presentaties geven, pitches, lezingen - op het scherm, in vergaderzaaltjes met anderhalve meter afstand - het kan een prima manier zijn om te laten zien wat je ideeën zijn, waar je mee bezig bent, hoe je denkt dat dingen eruit moeten gaan zien.


Maar voor veel mensen zijn presentatie een lijdensweg.


Ik heb cliënten gehad die zich al dagen van te voren dwangmatig voorstelden hoe hun presentatie mis ging. Cliënten met bevende stemmen, zweterige handen en een droge mond. En het erge is: hoe zenuwachtiger je bent, hoe moeilijker om het goed te doen - waardoor je nog zenuwachtiger wordt. En laten we eerlijk zijn, zenuwen zijn een rotgevoel.

Hier een paar tips die echt enorm kunnen helpen.


1. Laat je presentatie het verhaal vertellen


Deze tip alleen is eigenlijk al genoeg om je zenuwen de baas te worden.

Zorg dat alles wat je wilt vertellen in je slides zit. Als je dan voor de groep een voor een je slides voorbij laat komen, heb je eigenlijk je hele verhaal al verteld. En da’s wel te doen, toch? Alles wat je daarnaast dan nog vertelt, is mooi meegenomen.


2. Jij hebt de controle


Als je zenuwachtig bent voor een presentatie, is dat vaak omdat je bang met voor het publiek. Wat zullen ze van je denken? Wat zullen ze met je doen?


Toen ik ooit werkte als leraar - begin twintig - zag heel veel vaak hoe mijn leerlingen knalrood werden als ik ze een beurt gaf. Ze waren nog veel banger voor mij dan ik voor hen.


De werkelijkheid is dat je helemaal niet zo kwetsbaar bent als je voor een groep staat. Jij bepaalt immers wat er gebeurt in de zaal - niet het publiek. Dus waarom is het dan eigenlijk zo eng?


3. Met een gelikte presentatie heb je al een 1-0 voorsprong


Ik zie veel knullige Powerpoint-slides voorbijkomen. En dat terwijl het helemaal niet zo moeilijk is om een gelikte presentatie te maken.

  • Zorg dat je een heel gestructureerd verhaal hebt met een duidelijke opbouw.

  • Zorg dat je presentatie er heel mooi uitziet. Met websites als canva.com of prezi.com is dat helemaal niet meer zo moeilijk.

  • Gebruik veel beeld. Beeld komt veel directer binnen dat woorden.

Als je met je presentatie een voorsprong hebt, is het veel minder erg als je misschien even niet goed uit je woorden komt. Dat geeft zelfvertrouwen!


4. Doe wat helpt om rustig te blijven


Je weet waarschijnlijk heel goed wat jou kan helpen om rustig te blijven. Ga ’s morgen eerst hardlopen, sluit je een kwartiertje op in een vergaderruimte om even stil te zitten, zeg tien keer tegen jezelf: ‘ik kan heel goed presentaties geven’.

We weten vaak heel goed wat werkt, maar doen het vaak niet. Doe het nu wel. Als je straks goed voorbereid voor die groep staat, zul je je veel rustiger voelen.


Meer nodig?


Een paar tips zijn een goede eerste stap tegen zenuwen voor een presentatie, maar als je er echt iets aan wilt doen zou je eens aan coaching kunnen denken. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen die het spannend vinden om presentaties te geven en met allerlei andere werkproblemen. Neem eens een kijkje op www.fromsurvivingtothriving.nl of neem contact op voor een gratis kennismakingsafspraak.


Lees hier meer blogs: https://www.fromsurvivingtothriving.nl/blog

Recente blogposts

Alles weergeven