Als je er tegen op ziet om weer aan het werk te gaan

Is de gedachte aan urenlang Zoom onverdraaglijk geworden? De genadeloze werkdruk, de slechte sfeer? Is de combinatie van kinderen thuis en werk niet meer te doen?


De kerstvakantie is afgelopen en je moet weer beginnen. En je hebt helemaal geen zin.

Je bent in goed gezelschap. Je collega’s zullen er niet snel over praten - da’s niet cool - maar geloof me…


Met deze tips maak je de beste start:
1. Stop met vechten

Laten we het dan maar onder ogen zien. Je hebt geld nodig en je moet werken.


Als we dingen niet fijn vinden in ons leven, gaan we heel hard naar oplossingen zoeken. Veel te hard vaak. We piekeren ons suf en we worden nerveus. Maar de werkelijkheid is dat er veel dingen zijn waar we helemaal geen controle over hebben. Dus zoeken naar oplossingen heeft dan geen zin.


Je moet voorlopig gewoon werken. Denk daar dus maar niet te veel over na.


2. Breng jezelf op andere gedachten

Als ik vroeger niet naar school wilde, zei mijn moeder altijd: ‘Als je er eenmaal bent, valt het allemaal mee.’ Het was altijd waar.


Veel van de tegenzin die je nu hebt, is niet meer dan de gedachten in je hoofd. Maar hoe kom je daar nu vanaf?

  1. Observeer je gedachten.

  2. Test je gedachten. ‘Hoe kun je dat weten?’ ‘Is dat altijd zo?’

  3. Maak positieve gedachten. ‘Er zijn ook collega’s die ik heel leuk vind.’ ‘Ik heb mijn deadline tot nu toe altijd gehaald.’

3. Los je problemen op

Ja, da’s makkelijk gezegd.


Er zijn vast dingen waar je ongelukkig over bent, op je werk. En misschien moet 2021 maar eens het jaar worden om daar wat aan te doen. Het ligt er natuurlijk aan wat je probleem is, hoe je dat aanpakt. Maar er zijn wel een paar dingen die je daarbij in het oog kunt houden:

  • Bedenk heel goed voor jezelf wat je eigenlijk wilt, in je werk. Dat kan niet altijd meteen werkelijkheid worden, maar als je goed weet wat je wilt, helpt dat wel om langzaam dingen te veranderen, om kansen te grijpen als ze zich voordoen. Je zult verbaast staan hoe goed dit helpt.

  • Mensen overschatten wat ze op korte termijn kunnen doen, maar onderschatten wat ze op lange termijn voor elkaar kunnen krijgen. Denk dus eens na over de lange termijn.

  • Wees niet emotioneel. Wees strategisch. Als dingen op je werk moeilijk zijn, heeft het niet zo veel zin om daar heel emotioneel over te zijn. Als je heel boos bent, heel gefrustreerd, bijvoorbeeld, heb je daar vooral zelf last van. Probeer in plaats daarvan strategisch met de situatie om te gaan.

  • Als je ongelukkig wordt van je werk, is het tijd om een coach te nemen. Coaching kan zo’n keerpunt zijn in je leven. Het is geen wonder dat veel werkgevers coaching betalen voor hun werknemers.

Meer nodig?

Tips kunnen een goed begin zijn om weer met plezier aan het werk te gaan. Maar als je écht verandering wilt, kan coaching je leven veranderen. Sprak deze blog je aan? Ik coach mensen die ongelukkig zijn op hun werk. Kijk eens rond op mijn website (fromsurvivingtothriving.nl) of neem contact op voor een gratis kennismakingsafspraak.


Meer blogs? Kijk op www.fromsurvivingtothriving.nl/blog.


Recente blogposts

Alles weergeven