Als je terug gaat naar je werk nadat je iemand verloren hebt

Je hebt iemand verloren en je gaat door een van de moeilijkste periodes van je leven. Toch ben je weer aan het werk. Dat stelt je voor een hoop extra uitdagingen, terwijl je juist nu maar weinig draagkracht hebt om daarmee om te gaan. De werkplek is geen plaats voor emoties, en je moet je dus uren achter elkaar, dagen achter elkaar groot houden. Dat is heftig als je zulke intense gevoelens hebt. Je collega’s zijn van goede wil - iedereen begrijpt hoe moeilijk deze periode voor je is - maar mensen staren naar je en reageren soms onhandig. Je kunt je moeilijk concentreren, maar het werk moet door en je bent bang om fouten te maken.


Vlak nadat mijn moeder was overleden, moest ik een groot plan presenteren aan de directie. Ik dacht dat ik alles keurig op orde had, maar ik kreeg vragen over de financiën. Toen ik die wilde antwoorden, bleek er niets van de cijfers te kloppen. Het zweet brak me uit. Ik heb mijn plan teruggetrokken en gezegd dat ik het later opnieuw zou presenteren. Gelukkig reageerde iedereen heel begrijpend. Een paar van de directieleden kwamen later even langs om te vragen of ze me konden helpen. Die aandacht kon ik goed gebruiken. Ik vond de afleiding van werk heerlijk, maar ik vond het vreselijk om geen greep meer te hebben op wat ik deed.


Bijna iedereen krijgt ergens in zijn loopbaan wel met rouw te maken. Er zijn gelukkig wat dingen die je kunt doen om in deze moeilijke tijd beter met je werk om te gaan.


1. Organiseer wat je nodig hebt

Je moet in deze periode alle zeilen bijzetten. Het is dus belangrijk voor jou, maar zeker ook voor je werkgever, dat je dingen op je werk op zo’n manier organiseert dat dat het beste gaat. Praat dus met je baas, met iemand van HR en met de bedrijfsarts en vertel precies wat je nodig hebt. Dit zijn een paar dingen waar je aan kunt denken:

  • Als je het moeilijk vindt om de hele dag mensen om je heen te hebben, is er misschien wel een ruimte waar je je af en toe even terug kunt trekken. Of misschien kun je af en toe thuis werken.

  • Als je hele dagen of hele weken te lang vindt, kun je misschien een tijdje wat minder werken.

  • Als het werk je te veel is, kun je afspraken maken over wat je wel en wat je niet doet.


2. Ga goed om met reacties van mensen

De meeste mensen vinden de dood een heel moeilijk onderwerp. Op het werk is het extra moeilijk, omdat we vinden dat je je daar professioneel moet gedragen, en er weinig ruimte is voor grote emoties. Je collega’s reageren dus vaak onhandig. Ze staren naar je, als je langsloopt, of je ziet ze schrikken. Ze vragen op onverwachte momenten hoe het met je gaat, terwijl je helemaal geen zin hebt om daarover te praten. Of ze vragen juist helemaal niet hoe het met je gaat, terwijl je dat zo nodig hebt.

Realiseer je dat al die reacties echt goed bedoeld zijn. Mensen vinden het heel erg, wat er gebeurd is, maar ze zijn onhandig in dit soort situaties en hebben geen idee hoe ze dit moeten doen. Zorg dat je een antwoord hebt voorbereid, als mensen vragen hoe het met je gaat, zodat je er niet door overrompeld wordt.Sommige mensen vinden het heel fijn om aandacht te krijgen, terwijl anderen er juist helemaal niet over willen praten. Wees daar duidelijk over. Je kunt bijvoorbeeld een mail sturen aan je collega’s, waarin je dit uitlegt. Of je vertelt het in een vergadering. Je kunt het ook individueel aan mensen vertellen, bijvoorbeeld als ze aan je vragen hoe het met je gaat.


3. Het is normaal om emoties te hebben

Het kan gebeuren dat je emotioneel wordt op je werk en dat kan heel ongemakkelijk zijn. Iedereen zal het begrijpen. Ga even naar buiten, om te wandelen, in je eentje, of met een collega.


4. Geef je werk een andere plek in je leven

Je hebt heel erg veel mee gemaakt. Een lang ziekbed, misschien, of plotseling slecht nieuws, een uitvaart. Het kan haast niet anders dan dat je nu anders tegen je werk aankijkt dan daarvoor. Je werk zal waarschijnlijk minder belangrijk lijken. Of juist een enorme houvast. Het is belangrijk om daarover na te denken, zodat je goed weet waar je staat.


Meer nodig?

Het kan heel moeilijk zijn om weer aan het werk te gaan nadat je iemand hebt verloren. Herkende je jezelf in deze blog? Kom eens praten! Ik coach mensen in deze situatie of met andere werkproblemen. Op mijn homepage kun je meer informatie vinden, of stuur een mail naar info@parquicoaching.com.

Recente blogposts

Alles weergeven