Als je baas ervandoor gaat met jouw succes

Ik heb het vaak zien gebeuren. Een baas wil graag kunnen scoren, bij het team, bij zijn eigen baas, bij externe mensen. En jij hebt iets gedaan waar dat makkelijk mee gaat. En dan opeens schept ze op over jouw werk. In een gesprek, in een presentatie, in een rapport of zelfs in de pers. Het is pijnlijk om mee te maken dat een baas het spel zo moet spelen. Het is onverdraaglijk dat ze jou niet de credits geeft die je verdient.


Het komt heel erg veel voor. En niet alleen bij slechte bazen, opmerkelijk genoeg. Blijkbaar is de druk voor bazen om te presteren enorm. Maar daar ben jij niet mee geholpen.

Hier een aantal dingen die je kunt doen als je baas van je blijkt te stelen.


1. Accepteer dat het misschien goed voor je is

Het is onverdraaglijk als je baas scoort met jouw werk. Maar het kan ook gunstig voor je zijn.

  • Je baas leunt op je. Blijkbaar heeft hij je heel hard nodig om af en toe te kunnen scoren.

  • Je baas weet deep down ook wel dat dit niet deugt. Hij staat daardoor bij je in het krijt.

Je kunt ervoor kiezen om je in dit geval je over je frustratie heen te zetten en dit gewoon te laten gebeuren. Het kan je positie versterken.


2. Wees je baas te slim af

Als je weet dat je baas dit soort dingen doet, wees hem dan te slim af. Zorg dat collega’s weten waar je mee bezig bent.

  • Stuur mail niet alleen aan je baas, maar ook aan een aantal collega’s. Als je met iets groots bezig bent, vertel er dan over in vergaderingen.

  • Laat er alvast stukjes van je werk aan collega’s zien, of overleg over dingen die je er lastig aan vindt.


3. Spreek je baas er op aan

Soms is het echt nodig om je tanden een keer te laten zien. Zoek een geschikt moment en vertel je baas dat het niet ok is dat zij met jouw werk scoort. Vertel haar dat ze je werk natuurlijk mag gebruiken, maar dat ze jou wel de credits moet geven. Goede kans dat ze zich doodschrikt.


Meer nodig?

Als je problemen hebt met je baas, kan dat je werkplezier goed vergallen. Herkende je jezelf in deze blog? Kom eens praten! Ik coach mensen die worstelen met hun baas en met andere werkproblemen. Coaching kan heel goed helpen om weer plezier in je werk te krijgen. Op mijn homepage kun je meer informatie vinden, of stuur een mail naar info@parquicoaching.com.

Recente blogposts

Alles weergeven