#6 - ik haat mijn collega-manager


We kennen het allemaal. Iemand doet iets en je krijgt haatgevoelens. Je piekert over die persoon, 's nachts, in het weekend, op vakantie. Misschien ontwikkel je zo'n sterke afkeer voor die persoon dat je een fysieke reactie krijgt als hij of zij in dezelfde kamer is als jij.


Dit is natuurlijk allemaal erg naar om mee te maken, en kan je welzijn en je werk ernstig in gevaar brengen.


Als iemands gedrag grensoverschrijdend is, als hij pest, is dat duidelijk een zaak voor HR. Maar heel vaak is dat niet zo duidelijk. Hoe zouden we daarmee werken in onze coachingsessies?


Als iemand ons zo negatief beïnvloedt, blijven we vaak steken in die wrokkige gevoelens. Laten we eerst eens de tijd nemen om daarover te praten. Wat heeft deze persoon je aangedaan? Waarom is deze persoon zo afschuwelijk, en waarom ben je zo van streek? Is het een opluchting om erover te praten?


Haat is erg onaangenaam en kan vervelende gevolgen hebben, vooral voor jezelf. Wanneer we in deze gemoedstoestand zitten, vinden we het om de een of andere reden meestal erg moeilijk om de woede los te laten. Toch is daar waarschijnlijk beter. Er zijn veel manieren om dat te doen, en een effectieve manier is door jezelf een aantal vragen te stellen, en pas op, de antwoorden kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, en je kan zelfs gevoelens van schaamte krijgen, dus laten we dapper zijn.

  • Heb ik de dingen die de ander heeft gezegd of gedaan misschien verkeerd geïnterpreteerd of begrepen?

  • Hoe ziet de situatie eruit vanuit het perspectief van de ander?

  • Wat heb ik gedaan waardoor de relatie is verslechterd?

  • Hoe heb ik het gedrag van de andere persoon uitgelokt?


Als je eerlijk bent geweest, maar dan ook echt, zul je anders naar de situatie gaan kijken. Misschien word je nooit vrienden met je collega of je manager, maar de kans is groot dat je woede wel minder zal worden. Dan krijg je ook ruimte om na te gaan denken over hoe je op een praktisch niveau beter kunt samenwerken. Wat een opluchting!


Het loslaten van je boosheid is een moeilijk en pijnlijk proces. Coaching is de perfecte plek om daaraan te werken, dus kijk eens op mijn homepage en boek een gratis coachingsconsult.


Recente blogposts

Alles weergeven