top of page

Hoe werkt life coaching?

Wat doe je als je het gevoel hebt dat je vastzit? Als je iets wilt bereiken, maar je weet niet hoe? Of als je niet weet wat je wilt bereiken, als je gewoon erg ongelukkig bent met de situatie waar je in zit?


De essentie van life coaching is dat het je helpt om een stap te zetten van waar je bent naar waar je wilt zijn.


Dat klinkt misschien eenvoudig, vooral voor praktische doelen, zoals de marathon kunnen lopen, of tien kilo afvallen. Je kijkt naar je huidige situatie, naar je doelen, en je maakt een actieplan. Maar als het zo eenvoudig is, waarom heb je het dan nog niet gedaan? Hier wordt het proces interessant.


Ik werk met mensen die ongelukkig zijn op hun werk. Dat gaat bijna altijd veel dieper dan praktische doelen. Want waarom voelt je werk zinloos? Waarom is het moeilijk om een beslissing te nemen en zit je nog steeds in dezelfde baan? Waarom heb je zoveel last van je moeilijke baas of collega? Waarom is het zo moeilijk om met de werkdruk om te gaan en waarom vind je het moeilijk om nee te zeggen?


Interessant? Neem een kijkje op mijn homepage of plan een gratis kennismakingssessie.



Hoe werkt een life coach?


Vragen stellen en luisteren

Als je al een tijdje vastzit in een situatie, denk je er waarschijnlijk veel over na. Maar denken heeft de neiging in cirkels te gaan en dat is niet erg effectief. Daarom is de kern van life coaching het stellen van krachtige vragen die je verder laten denken dan die cirkels. Je krijgt tijd en ruimte om verder te kijken en op onderzoek uit te gaan en in hele nieuwe richtingen te gaan denken en belangrijke nieuwe inzichten te krijgen in je situatie en in jezelf. De mogelijkheden die er dan komen!


doelen stellen

Door duidelijke doelen te stellen voor de coaching geven we niet alleen een duidelijke richting aan de coachingsessies, ze helpen ook om een duidelijker richting te krijgen in je leven. Doelen hoeven niet altijd concreet te zijn. Soms is het doel om dingen uit te zoeken, bijvoorbeeld: 'uitzoeken waar ik echt warm voor loop'.


Technieken uit de psychologie

Een goede coach maakt gebruik van verschillende technieken uit de psychologie, bijvoorbeeld:

  • Cognitieve Gedragstherapie, die je helpt om effectiever te denken.

  • Acceptance and Commitment Therapy, die je helpt beter om te gaan met moeilijke gedachten en emoties.

  • Client Centered Therapy, waarbij je de ruimte krijgt om oplossingen te vinden voor problemen waar je mee worstelt.

  • Positieve Psychologie, waarbij onderzoek wordt gedaan naar hoe je een goed en gelukkig leven kunt leiden.

drie niveaus

Vaak gaat life coaching over het bereiken van concrete doelen. Ik vind het heel nuttig om niet alleen op het praktische niveau te werken, maar op drie verschillende niveaus.

  • Op een existentieel niveau - Wat is een goed leven voor jou? Wat wil je doen met je leven? Wat vind je belangrijk?

  • Op een psychologisch niveau - Waarom heb je nog geen stappen gezet? Hoe werken je gedachten en emoties? Hoe helpen ze je? Wanneer heb je er last van?

  • Op een praktisch niveau - Welke stappen kun je zetten om je doelen te bereiken? Hoe schrijf je een goed CV? Hoe pak je een moeilijk gesprek met je manager aan?

Vaak gaan we op elk van de niveaus verschillende kanten op. Als deze niveaus op één lijn komen en dezelfde kant op gaan, zijn we effectiever dan we ooit hadden verwacht.


en nog veel meer

En er zijn nog veel meer manieren waarop een goede life coach je kan helpen om doelen te vinden en te bereiken en een beter leven te krijgen.

 

een goede life coach


De coachingbusiness is booming. Iedereen kan zich coach noemen, en veel mensen doen dat ook, dus is het belangrijk om een gekwalificeerde en geaccrediteerde coach te zoeken. De ICF heeft zeer strenge eisen voor de accreditatie van coaches. Idealiter zoek je een coach-psycholoog met veel ervaring.


Vind je dit interessant? Kijk op mijn homepage of boek een Gratis Kennismaking.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page