top of page
bergen
logo Parqui Coaching-2.png

Hoe vind je een goede job coach?

een goede coach

Iedereen mag zichzelf coach noemen, en er komen iedere dag nieuwe coaches bij. Het is nogal wat, om met een vreemde over je leven te praten, dus het is enorm belangrijk dat je een goede coach vindt.

In wezen is het vinden van een goede coach natuurlijk niet zo anders dan het vinden van een goede loodgieter of een goede vioolleraar. Je vraagt rond bij mensen, je kijkt op de website. Spreekt de toon je aan? Hebben ze een goede opleiding? Zijn ze geaccrediteerd door een beroepsorganisatie? Zijn ze gespecialiseerd op het gebied dat jij zoekt?

Maar veel belangrijker dan alle opleiding en accreditaties is hoe een coach met je werkt. Goede coaching kan een keerpunt in je leven zijn. Om daarvoor te zorgen moet een coach je helpen om duidelijke doelen te stellen, heel goed luisteren, vragen stellen die je op een nieuwe manier laten denken, je confronteren en je nieuwe dingen leren. Alleen dan gaat er een wereld voor je open.

Maak dus een afspraak met de coach die passend lijkt, kijk wie je voor je hebt en wat zijn of haar aanpak is. Meestal is de kennismakingsafspraak gratis, want die is essentieel om te beslissen of je goed met elkaar kunt werken. Kijk of er een klik is. Stel vragen. En begin een je nieuwe leven.

Ik ben psycholoog, geaccrediteerd door de ICF en ik heb lesgegeven bij Animas Centre for Coaching. Kijk eens of mijn website je bevalt, of plan een gratis kennismaking.

bergen

hoe werkt een goede coach?

duidelijke doelen stellen

Bij een goed coachingtraject stellen de cliënt en de coach samen duidelijke doelen, zodat je precies weet waar je aan werkt en waar je heen gaat.

op verschillende niveaus werken

Een goede coach helpt je bij meer dan het vinden van praktische oplossingen. Het is minstens zo belangrijk om uit te zoeken wat er diep van binnen gebeurt. Want waarom heb bijvoorbeeld niet al veel eerder stappen gezet? Waarom is het moeilijk om te bedenken wat je wilt? Door te werken op een praktisch niveau, een psychologisch niveau en een existentieel niveau, werk je jezelf niet langer tegen en gebeuren er dingen die je niet voor mogelijk had gehouden.

confronteren

Hoe je overkomt in de coachingsessies zegt iets over wat er gebeurt in de echte wereld. Een goede coach vertelt je wat hij of zij ziet gebeuren, op zo'n manier dat jij effectiever kunt zijn in je leven.

zich in jou verplaatsen

Niets is zo vervelend als een coach die conclusies trekt die niet waar zijn, of waar jij niets mee kan. Een goede coach helpt jou dus uit te vinden wat werkt voor jou en in jouw situatie.

scherpe vragen stellen

Scherpe vragen stellen is misschien wel de belangrijkste eigenschap van een goede coach. Door een goede vraag kan je gaan nadenken over iets waar je nog nooit eerder over had nagedacht. De nieuwe inzichten die je daarvan krijgt zijn ongelofelijk. 

luisteren

Een goede coach geeft je alle ruimte om te praten en luistert goed. Het kan enorm opluchten om ongehinderd te kunnen praten over wat je bezighoudt - in het normale leven kan dat niet zo vaak. Praten is een fantastisch middel om structuur te brengen in je gedachten en is heel anders dan het denken in cirkels in je hoofd.

nieuwe dingen leren

Een goede coach helpt je om nieuwe vaardigheden te leren om beter met je situatie om te gaan. Je kunt bijvoorbeeld bespreken hoe je een lastig gesprek kunt voeren of hoe je een goed cv kunt schrijven.

en veel meer

Dit is natuurlijk maar een greep uit de gereedschapskist van de goede coach.

een goede coach

Ik help als coach mensen die ongelukkig zijn op hun werk. Ik ben psycholoog, geaccrediteerd door de ICF en ik heb lesgegeven bij Animas Centre for CoachingKijk eens of mijn website je bevalt of plan een gratis kennismaking.

bottom of page